Sabtu, 17 Disember 2011

Resepi Bulan Muharam ... Bubur Asyura Kedah























Bahan-Bahan: 
1kg tepung beras
1kg gula pasir
½kg gula merah (masak dan ditapis)
½kg kacang kuda (direbus)
1kg kacang hijau (direbus)
½kg kacangtanah(digoreng tanpa minyak)
2kg ubi keledek (dipotong kecil dan direbus separuh masak)
2kg pisang
200g sagu
3 tongkol jagung segar
1kg pati santan
Garam secukup rasa
2 helai daun pandan

Cara: 
1.Bancuh tepung beras bersama 7 liter
air,kacau di atas api.
2.Masukkan pati santan dan daun
pandan.Kacau lagi sehingga pekat.
3.Masukkan gula pasir,gula merah dan
garam.
4.Masukkan kacang hijau,kacang kuda,
jagung dan keledek.
5.Masukkan kesemua bahan yang lain dan
kacau sehingga masak.
6.Bila sudah masak tuang ke dalam acuan
dan sejukkan sebelum dipotong.






























Bubur ni,kalau buat secara bergotong-royong memang best.Dapat mengeratkan ikatan silaturahim sesama kita.Kalau masak dalam kawah,warna dan rasanya pun berbeza.

my-resepi

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...