Jika inginkan kelainan, pelbagai
pilihan makanan laut boleh dimasukkan ke
dalam resipi ini.
BAHAN-BAHAN:
- 1 sudu makan cili boh
- 500 ml air
- 3 biji bawang merah | dihiris
- 1 batang serai | dititik
- 50 gm lengkuas | dikisar
- 1/2 ekor ketam
- 2 ekor udang galah
- 50 gm sotong
- 3 helai daun limau purut
- 1 biji tomato
- 5 biji cili padi | diketuk
- 1 sudu makan sos tomyam
- 3 sudu makan jus limau nipis
- Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
1. Tumis cili boh bersama dengan bawang merah, serai dan lengkuas hingga garing.
2. Kemudian masukkan air bersama dengan ketam, sotong, udang dan sos tomyam.
3. Biarkan mendidih dan kemudian masukkan daun limau purut, cili padi, garam, dan jus limau nipis.
4. Biarkan seketika sehingga masak dan sedia untuk dihidang.
rasa
Tiada ulasan:
Catat Ulasan