Jika mahu lebih pedas, campurkan bersama sedikit cili padi ke dalam masakan.
BAHAN-BAHAN:
500gm daging | direbus empuk dan hiris nipis
*5-6 tangkai cili merah
*4 biji cili kering | direndam dalam air panas
*4 biji bawang merah
*2 ulas bawang putih
*1 inci halia
Sedikit jus asam jawa
Garam dan gula secukupnya
Setiap bahan bertanda * hendaklah ditumbuk kasar.
CARA MEMASAK:
1. Lumur daging yang sudah direbus dengan serbuk kunyit dan gara,. Goreng sehingga garing.
2. Gunakan minyak yang sama (hanya 3-4 sudu besar), tumis pula bahan tumbuk sehingga pecah minyak.
3. Kemudian masukkan jus asam jawa dan perasakan dengan sedikit garam dan gula.
4. Masukkan daging goreng tadi dan gaul rata. Siap!
rasa
Tiada ulasan:
Catat Ulasan