Jumaat, 9 Disember 2011

Laksam Kedah

Cuti sekolah jom cuba resepi kegemaran keluarga kami

  • Laksam kedah ni berbeza daripada laksam pantai timur sebab kuahnya menggunakan serbuk kari...ala-ala kuah laksa lemak gitu...untuk ulam-ulamnya pula guna pucuk gajus, putat, timun dan hirisan cili padi ...ok lah kalau nak tengok resepi boleh tgk kat bawah ni....




    ** ni la rupa laksam sebelum di potong

    Bahan2 untuk laksam:
    • 2 cawan tepung beras
    • 4 cawan air
    Bahan2 untuk kuah:
    • 1/2 kilo ikan kembung-direbus, diambil isinya sahaja dan ditumbuk..
    • 3 cawan santan
    • 2-3 sudu besar serbuk kari ikan
    • 1 batang bunga kantan
    • 2-3 tangkai daun kesum
    • 3 keping asam gelugor
    • Garam secukup rasa
    • 3 ulas bawang merah-dimayang
    • Sedikit minyak untuk menumis
    Bahan sampingan:-dihiris halus
    • Pucuk Gajus @ pucuk putat
    • TimunKacang panjang
    • Cili padiLimau kasturi @ limau nipis
    Cara-cara :
    Cara buat laksam:
    • Panaskan kukusan.Gaulkan semua bahan-bahan. Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak dan kukus sebentar, lebih kurang 1 minit.
    • Ambik sedikit adunan dan letakkan di atas tudung periuk. Kukus sampai masak, lebih kurang 3 minit @ sampai adunan nampak mengelembung.., keluarkan. Biarkan sekejap sebelum digulung- supaya laksam kelihatan licin dan cantik.
    • Sementara tu letaklah sedikit adunan ke atas tudung periuk lain dan kukus sampai masak. Ulang sampai habis.


    *****ni pulak kuah laksam kedah nii...
    Untuk kuah:Panaskan minyak, tumis bawang merah hingga kuning.Masukkan serbuk kari yang telah dibancuh dengan sedikit air, masak hingga garing.
  • Masukkan santan, isi ikan yang telah ditumbuk, asam gelugor, daun kesum dan bunga kantan, masak hingga mendidih.
  • Masukkan garam, Masak lagi sehingga agak pekat. Rasa dan sekiranya ok boleh tutup api..dan bolehla dihidangkan dengan laksam yang telah dipotong bulat dan ulam-ulaman.

mingguini

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...