Buah-buahan sememangnya terkenal sebagai sumber berkhasiat untuk sesiapa yang menikmatinya. Salah satunya buah kiwi yang cantik berwarna hijau. Buah kiwi terkenal sebagai sumber diet rendah kalori.
 
Kelebihan buah kiwi untuk ibu yang mengandung sangat mengagumkan, buah ini mengandungi beberapa vitamin termasuk vitamin B, zat besi, zink dan mineral. Kesemua zat tersebut diperlukan oleh ibu hamil sebagai pembekal khasiat untuk bayinya.
 

 
Masalah sembelit memang biasa di kalangan ibu mengandung. Buah kiwi mampu mengatasi masalah sembelit tersebut. Zat karbohidrat merupakan komponen penting lain yang diperoleh oleh ibu hamil selepas makan buah kiwi. Karbohidrat diperlukan untuk memproses makanan dalam system pencernaan.
 
Buah kiwi membantu mencegah dan meringankan sembelit serta mencegah keadaan yang lebih teruk lagi. Selain dari itu vitamin C adalah salah satu vitamin yang penting untuk diambil sepanjang hamil. Penyerapan kalsium dan zat besi akan lebih baik dengan memanfaatkan vitamin C yang terkandung dalam buah kiwi. Buah kiwi mengandungi jumlah vitamin C dua kali ganda berbanding buah oren.