Tiga hidangan itu adalah antara 10 makanan tinggi garam yang dikeluarkan
Kementerian Kesihatan selain ikan goreng, kicap soya, sos tomato dan
cili, ikan bilis, kari ikan, kari lembu dan kambing, bebola ikan dan
udang.
Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr S Subramaniam berkata, laporan mengenai
hidangan tinggi garam itu dibuat dalam satu kajian rintis oleh Institut
Kesihatan Umum pada 2011 hingga Februari 2012 yang dilakukan dalam
kalangan anggota kesihatan di Malaysia.
Beliau berkata, hasil analisis menunjukkan purata pengambilan garam
dalam kalangan anggota kesihatan adalah 8.7 gram (g) sehari atau
bersamaan 3,405 miligram sodium sehari iaitu 1.7 kali lebih tinggi
berbanding saranan pengambilan garam Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO)
iaitu lima gram sehari.
“Seseorang yang mengambil paras natrium (sodium) yang tinggi dalam darah
berisiko untuk menghidap hipertensi seterusnya berisiko mendapat
serangan jantung dan strok.
“Berdasarkan Kajian Beban Penyakit di Malaysia, penyakit jantung dan
strok adalah di antara lapan penyakit utama yang membebankan negara kita
dari segi kewangan dan kualiti gaya hidup rakyat,” katanya pada sidang
media selepas melancarkan Minggu Kesedaran Garam Sedunia Ke-7, di sini,
semalam.
Dr Subramaniam berkata, kajian juga mendapati kira-kira 5.8 juta rakyat
Malaysia dewasa berusia 18 tahun ke atas kini menghidap penyakit
hipertensi dipercayai akibat pengambilan garam berlebihan setiap hari.
Beliau berkata, kajian sama juga menunjukkan kicap soya adalah antara
makanan utama yang menyumbang kepada kandungan garam tinggi.
Menurutnya, golongan lelaki didapati mengambil lebih banyak garam berbanding wanita.
“Bagaimanapun, pihak industri makanan di Malaysia turut menyokong usaha
kementerian untuk mengurangkan kandungan garam dalam produk keluaran
masing-masing.
“Hasilnya, sejak 2011 hingga 2013, sebanyak 30 jenis makanan di pasaran
tempatan yang mempunyai kandungan garam tinggi dikurangkan kandungan
garamnya sebanyak dua hingga 40 peratus daripada tahap asal,” katanya.
Katanya, antara makanan berkenaan termasuk biskut, kicap, mi segera,
makanan ringan, daging beku, perasa tiruan dan sapuan roti. - Harian Metro
Tiada ulasan:
Catat Ulasan