Selasa, 10 Mac 2015

Wanita Perancis Peluk Islam Kerana TerharuSeorang Wanita Warga Francis memeluk Islam kerana terharu dengan nilai mulia dalam Islam.


Beliau memeluk Islam kerana jirannya yang beragama Islam sanggup memeliharanya. Semua anak kandungnya sendiri  telah mengambil keputusan untuk menghantarnya ke rumah orang tua. Muhammad Madah yang telah mengenali warga tua tersebut semenjak 40 tahun yang lalu telah mengambilnya sebagai ibu angkat dan tinggal bersamanya.
 

Semasa bersama keluarga Muhammad Madah, warga tua ini telah terpikat dengan Islam apabila melihat keluarga Muhammad Madah menunaikan solat secara berjemaah dan sentiasa mengharmati diantara satu sama lain serta sentiasa menghormati mereka yang lebih tua.Suasana Bulan Ramadhan yang amat indah telah membuatkan hatinya tergerak untuk  mendekati  cahaya Islam, akhirnya dia telah memeluk Islam pada bulan Ramadhan yang mulia pada usia 91 tahun. Beliau  adalah warga yang paling tua memeluk Islam di dunia Islam- SubhanAllah.كدت الفرنسية جيورقات لوبيول، 91 سنة التي اعتنقت الإسلام واختارت اسم “نور” بعد أن اخترق نور الإسلام قلبها، أن القرب من الله والإنابة إليه تعالى ليس لها سن معين.


وروت السيدة “نور” كيفية اعتناقها للإسلام حيث إن أولادها قرروا نقلها إلى مركز للعجزة، غير أن جارها محمد مداح، اقترح أن تقيم عنده لتخدمها أسرته خاصة وأن عائلته تعرف السيدة الفرنسية منذ 40 سنة.

نور ومن خلال معاشرتها لعائلة محمد اكتشفت العلاقات الإنسانية الراقية التي تتعامل بها عائلة محمد، حيث يقيمون الصلاة جماعة وحيث الكبير يحترم الصغير والصغير يوقّر الكبير، وهو ما لم تكن تعيشه مع أسرتها الفرنسية.

وفي شهر رمضان شعرت نور بحالة إيمانية غريبة وهي تعيش مع العائلة المغربية شهر الرحمة والغفران، فكانت بداية التوجه نحو الإسلام إلى أن أعلنت إسلامها، لتكون بذلك أكبر معتنقة للإسلام في العالم.

Sumber : Blog Peribadi Rasulullah

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...