Ok la tak pandai dah nak tulis panjang2..gambar pun ala kadar jer..
.Kat bawah ni ada resepi kalau sapa2 nak try buat Laksa Kuah Lemak ni...selamat mencuba yer...
Resepi:
1 paket laksa direbus hingga lembut ( saya guna Laksa Bihun Mak Siti yang kecil tu)
Bahan2 sampingan:
Timun-di hiris nipis
Pucuk gajus
Taugeh
Telur rebus
Limau kasturi
Cili padi
Bahan2 untuk kuah:
- 1 kilo ikan selayang/sardin-direbus, diambil isinya sahaja dan dikisar sedikit
- 2 cawan santan
- 3 cawan air rebusan ikan
- 2-3 sudu besar serbuk kari ikan
- 1 batang bunga kantan
- 2 sudu besar serbuk kari-bancuh dengan sedikit air
- 2 tangkai daun kesum
- 3 keping asam gelugor
- Garam secukup rasa
- 3 ulas bawang merah-dimayang
- 1 ulas bawang putih
- Daun kari
- Sedikit minyak untuk menumis
Cara2:
- Panaskan minyak, tumis bawang merah , bawang putih dan daun kari hingga layu.
- Masukkan pes serbuk kari ..tumis hingga pecah minyak..api jangan kuat tau...
- Masukkan isi ikan, air rebusan dan santan.
- Masukkan asam gelugor, daun kesom dan bunga kantan..
- Masak kuah hingga mendidih. Tambah air jika kuah terlalu pekat.
- Perasakan dengan garam dan gula...rasa dan jika ok boleh tutup api..dan sedia dihidangkan..selamat mencuba..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan