Alangkah nikmat dan bahagia tatkala dapat berbuka puasa di samping keluarga tersayang. Bukan sahaja dapat bertanya khabar tetapi juga merapatkan silaturahim. Apatah lagi jika dapat menyediakan sendiri hidangan tradisional seperti ikan masin, kerabu, sambal tumis dan sebagainya. Kali ini anda boleh mencuba resepi Ikan Masin Cencaru Tumis Berlada, sesuai untuk anda yang suka sajian mudah.
 

Bahan- bahan:

150 gm ikan masin cencaru – digoreng garing
20 gm cili padi –dibelah dua
2 ulas bawang putih    }
1 labu bawang besar    }dihiris
5 gm halia                    }
30 gm air asam jawa
1 batang serai - diketuk
Garam & gula secukup rasa
2 tangkai cili merah
2 tangkai cili hijau
1 biji tomato - dipotong dadu
Sedikit minyak masak

Cara-cara membuat:

1. Panaskan sedikit minyak di kuali dan tumis bahan hiris dan serai sehingga naik bau.
2. Kemudian masukkan sambal tumis, air asam jawa, cili padi, cili merah, cili hijau, tomato, garam dan gula secukup rasa.
3. Akhir sekali masukkan ikan masin cencaru yang telah digoreng tadi. Siap untuk dihidangkan.
mingguan wanita