Jumaat, 19 Jun 2015

Resepi - DAGING MASAK HITAM

 
 
Life must goes on. Daging masak hitam tetap jadi. Tinggalkan yang lara, ayuh kita raikan cinta dengan daging yang hitam itu menawan ni.
 
 
 

Bahan-bahan:
2 mangkuk daging (anggaran 400g)
Kicap pekat manis
Sos tiram
Seasoning sauce (saya gunakan brand Maggi)
2 inci halia
4 ulas bawang putih 
2 senduk kecil cili kisar
*1 sudu kecil buah pelaga
*1 sudu kecil bunga cengkih
*1 sudu kecil ketumbar
*1 sudu kecil jintan manis
*1 sudu kecil jintan putih
*1-2 batang kulit kayu manis
*2-3 kuntum bunga lawang
Minyak
Air secukupnya
1 labu bawang besar (untuk garnishing)

Cara-cara:

  • Potong daging anggaran selebar dua jari. 
  • Basuh dan toskan. 
  • Tumbuk halia dan bawang putih. Lumur pada daging. 
  • Masukkan kicap, sos tiram dan seasoning sauce pada daging dan gaul rata. Perapkan kira-kira 2 jam. * Makin lama perap daging semakin lembut dan makin hitam warnanya.
  • Tumbuk bahan bertanda * . 
  • Tumiskan cili kisar. Masukkan bahan tumbuk tadi dan goreng hingga naik bau. 
  • Masukkan daging dan air. 
  • Masak hingga pekat dan daging empuk. Tambah lagi air jika perlu. 
  • Masukkan bawang dan masak hingga bawang layu. 
bilachahkedapur.blogspot

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...