NENAS
Assalamualaikum
dan selamat malam semua. Hari ini saya masak asam rebus daging dan
nenas untuk lauk makan tengahari. Sudah lama teringin hendak masak.
Dulu-dulu arwah emak rajin masak, sedapnya masih terasa-rasa. Hehe...
Sayang sungguh saya tidak sempat belajar dari arwah. Resepi saya ini
sepertimana resepi masak asam rebus ikan namun hasilnya tidak
mengecewakan. Sedap betul menghirup kuah asam rebus ini. Jom kita kongsi
resepi, kalau sudilah...
Bahan-bahannya:
500 gram daging dihiris nipis
7 batang cili merah
5 biji bawang merah
2 biji bawang putih
1/2 inci kunyit hidup
1/2 inci halia
sedikit belacan
1 cawan air asam jawa
1 mangkuk potongan nenas
garam, gula dan perasa secukupnya
Cara-caranya:
1. Rebus daging hingga empuk, ketepikan.
2. Kisar lada merah, bawang merah, bawang putih, kunyit hidup, halia dan belacan hingga agak halus.
3. Masukkan bahan-bahan kisar dalam periuk. Masukkan daging rebus dan air asam. Tambahkan dengan air secukupnya.
4. Masak hingga kuah mendidih. Tambahkan dengan potongan nenas dan rasakan dengan garam, gula dan perasa secukupnya.
5. Biar di atas api seketika dan bolehlah dihidangkan dengan nasi panas, telur dadar, budu dan ulam-ulaman.
http://anissdairy.blogspot.com
Tiada ulasan:
Catat Ulasan