Ahad, 30 Ogos 2015

Resepi - Kaswi pandan lemak dan kenyal..sedapnya..

Resepi nie saya amik di dapur anymz, resepi asalnya dari kak besah. Memang sedap kuih nie. Tapi lain kali saya nak kurangkan tepung ubinya sebab saya lagi suka kalau kuih kaswi tu ada goyang2 sikit, lembut2 gitu....... Resepi ni ok sahaja, terasa lemaknya......bau pun wangi jer........masing2 punya seleralah kan tapi rasanya tetap sama.......


 
 
 

KASWI PANDAN LEMAK

Bahan :
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung ubi kayu
1 cawan santan
1 1/2 cawan air perahan daun pandan (3 helai)
3/4 cawan gula pasir
1/2 st air kapur sireh
1/2 st garam
1 biji telur
pewarna hijau 
1 cawan kelapa parut (putih sahaja) + secubit garam - digaul

Cara:
1. Kacau sebati tepung gandum, tepung ubi kayu dan gula bersama air pandan dan telur. Selepas itu campurkan ke semua bahan2 yang lain. Kacau hingga tidak bergentel kemudian tapis.
2. Seterusnya, masukkan adunan ke dalam loyang yang telah di sapu sedikit minyak (saya alas dengan plastik sahaja), jangan tebal sangat dalam 3cm cukup.
3. Kukus hingga masak dalam 20 - 25 minit. Bila telah sejuk, boleh potong dan golekkan dalam kelapa parut yang telah dicampur dengan garam. 

 
 http://khaizu72bz.blogspot.com

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...