BAHAN A (Untuk menumis)
- Sedikit minyak untuk menumis
- 1 biji bawang besar (ditumbuk)
- 8 ulas bawang putih (ditumbuk)
- 1 inci kunyit hidup (ditumbuk)
- 30 biji cili padi kampong (ditumbuk)
- 3 batang serai (Ketuk)
- Sedikit halia sebesar ibu jari(diketuk)
BAHAN B
- Santan Pekat dari 1 biji kelapa
- 1 kilo Sotong (Janggut dan kepala sotong di sumbat kedalam badan sotong dan ia kemudian di klip dengan 'lidi pencukil gigi'
- 1 kiub Pati Ikan Bilis KNOR
- Sedikit garam
BAHAN C
- Belimbing buluh
- 1 helai daun kunyit
- 1 helai daun limau purut
Cara-Cara Memasak:-
1. Panaskan minyak dalam periuk.
2. Masukkan bahan A dan goreng sehingga bawang betul-betul layu ..jika tidak masak lemak akan menjadi kurang menyengat/sedap.
3. Masukkan bahan B dan biarkan ia mendidih perlahan-lahan (Sentiasa dikacau supaya santan tidak pecah minyak dan menjadikan kurang menarik)
4. Sebelum angkat masukkan bahan C. Sedia untuk dihidangkan.
rasa
Tiada ulasan:
Catat Ulasan