Rabu, 6 Mac 2013

Resepi - Asam Tumis Tempoyak

Kalau kot tak tahu nak masak lauk apa hari nie or weekend nie.. hah… boleh lah korang cuba masak lauk yg aku pun baru first time cuba memasak nya sendiri! Hari tu mak mertua aku ade bagi sebotol penuh tempoyak! Kalau nak buat sambal tempoyakk jer memanjang jenuh jugak rasanya nak abis kan si tempoyak yg super gorjes itu! So aku plan nak masak lauk yg berasaskan tempoyak lah pulak! Fikir punyer fikir.. maka lahir lah perasaan nak mencuba masak lauk asam tumis tempoyak nie! Senang giler masak lauk nie sebenarnye!
 


 


Walaupun senang tapi ini lah pertama kali aku cuba utk memasak lauk gorjes asam rebus tempoyak nie!  amacam? first impression korang ok tak? hihi.. :p




ni antara bahan² utama yg diperlukan utk resipi asam rebus tempoyak.. aku gunakan bawang merah, bawang putih, serai, asam keping, cili padi (merah), daun kunyit dan jugak timun kuning @ timun tua!

aku gunakan ikan merah...  time awal bulan.. duit dlm bank tengah banyak.. so kite belasah lah beli ikan mahal! haha...

kalau dah nama nya masak tempoyak.. harus lah kene ade tempoyak nya kann...

cara nak masak lauk nie pun sgt mudah.. mula² tumbuk / blend kan aje bawang merah, bawang putih, cili padi dan sedikit serbuk kunyit!  time nie roh rajin aku tengah tinggi.. so aku gigih menumbuk..  lepas menumbuk abis pijarr tangan... bile dah pijar... gie mengadu kat laki sendiri.. mintak simpati.. kalau beruntung nanti boleh dpt hanbag lagi! hihi...

then panas kan minyak dlm periuk.. pastu tumiskan bahan² yg dah di tumbuk / blend kan tadi bersama-sama serai yg dah dititik!

bile bahan tumisan dah garing.. dah naik bauu... masukkan lah tempoyak ke dlm periuk.. then kacau dan tumis kesemua bahan² ini sehingga  rata.!

basically aku takde sukatan tuk bubuh berapa byk tempoyak.. well kalau korang dah lama mengikuti resipi gorjes gonjeng aku nie.. mesti korang dah paham yg aku kalau main masak² nie mana penah ade sukatan... majority resipi aku semua nya stock main agak² ikut citasa aje! uhuhu..

then bile bahan tumisan dah digaul rata.. boleh lah masukkan air, garam & gula secukup nya.. bile dah mendidih.. boleh lah masukkan ikan merah, asam keping, dan daun kunyit!  kemudian biarkan ia mendidih buat seketika.. then jgn lupa utk masukkan timun kuning... biar kan sekejap.. then rasa.. kalau dah lengkap rasanya.. boleh lah matikan api dapur!

and now siap lah my gorjes asam tumis tempoyak! 
jemput makan ngan nasik panas ye
! :http://neenaanuar.blogspot.com
   

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...