Selasa, 22 Mac 2016

Tanda - Tanda Awal Strok Haba..

 

Hari ni KL punya bacaan suhu 40 'C...Cuaca nampak tak panas..tetapi bahang terasa...rimas..panas..tak selesa semua ada...ada sesetengah tmpat petang- petang hujan. KL pun hujan tapi tak lebat la...Ahad lepas Seremban hujan lebat..baru la tak rasa tido dalam sauna..takde berpeluh- peluh..tak tau la kalau 2-3 hari lagi nanti...harap- harap cuaca makin pulih...
 
Fenomena Equinox pun macam tak jadi...takde kesan ketara kan tapi Utara tanahair panas teruk dengarnya...dan beberapa buah sekolah telah diarah tutup di Kedah dan Perlis.
 
Rakyat Malaysia diminta berwaspada terhadap tanda-tanda awal 'heat stroke' atau 'strok haba' berikutan cuaca panas dan kering ketika ini,definisi strok haba adalah paras suhu badan meningkat melebihi 40.5 darjah.
 
Hati- hati ye kawan- kawan...stay indoor..buat masaa ni abaikan aktiviti di luar especially kalau melibatkan kanak- kanak..teruskan berdoa agar semua ini berlalu..hospital pun penuh dengan macam- macam kes dah sekarang..anak- anak pun ramai warded...kesian kat diorang. sama- sama kita menjaga kesihatan kita semua...
 http://suriaamanda.blogspot.my/

1 ulasan:

  1. Assalamualaikum...terima kasih di atas perkongsian...memang panas sangat kami yang dok kat belah utara ni...

    BalasPadam

Anda Berkenan .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...