- 2 cawan tepung gandum
- 2 sudu besar yis mauripan
- 2 sudu besar susu pekat manis
- 1 sudu besar gula
- 3 sudu besar minyak masak
- 1/2 cawan air suam
- sedikit garam
- * inti - ikut kesukaan
Cara-cara Menyediakan Pau Kukus Mudah:
- Masukkan 2 sudu besar yis ke dalam 1/2 cawan air suam.
- Masukkan 1 sudu gula ke dalam campuran yis dan air suam tadi. Kacau.
- Biarkan lebih kurang 15 minit sehingga berbuih.
- Di dalam bekas lain, masukkan 2 cawan tepung gandum, 2 sudu besar susu pekat manis, 3 sudu besar minyak masak, sedikit garam dan campuran yis tadi.
- Uli sehingga menjadi doh dan bulatkan.
- Biarkan doh naik 1 kali ganda. Tutup doh dengan plastik.
- Tumbuk-tumbuk doh untuk keluarkan angin dan bulat-bulatkan.
- Leperkan doh dan isikan inti.
- Biarkan doh mengembang lagi.
- Sementara itu, panaskan kukusan. Bila air dah mendidih, kukus pau tadi lebih kurang 10 minit.
resepimudah.com
Tiada ulasan:
Catat Ulasan