Resepi - Bawal Taucu Pekat
Bahan-bahan ( Anggaran 3 org makan )
- 1) 1 ekor ikan bawal (boleh guna ikan tenggiri, kembung, kerapu dll)
- 2) 4 biji bawang putih
-
3) 1 biji bawang besar (potong 6)
-
4) 7-8 cili padi
-
5) 1 biji cili bengala (potong 8)
-
6) 2 peket taucu (sy guna cap bilal)
-
7) 1 sudu asam jawa (jadikan 1 cwn air)
- 8) 3cm halia (hiris halus)
- **gaulkan ikan dgn garam, kunyit & tepung beras
Cara-cara
-
Goreng ikan sehingga garing dan angkat.
-
Kemudian blend taucu dgn air asam dan sedikit halia.
-
Tumiskan bawang putih, cili padi, dan halia sampai
naikbau dan masukkan bahan kisar tadi. Masukkan gula, masak hingga agak
pekat.
-
Masukkan bawang dan cili bengala..
kemudian masukkan tepung jagung. masak dalam 2 minit dan tutup api.
-
Tuangkan kuah ke atas ikan tadi. Siap dihidangkan. .myresipi.com/
Tiada ulasan:
Catat Ulasan