Belut merupakan makanan kegemaran banyak negara terutama Jepun dan
Korea. Tidak hairanlah mengapa jangka hayat warga Jepun antara yang
tertinggi di dunia.Secara keseluruhan, dalam daging belut terkandung kebaikan yang
banyak, di antaranya termasuk kolesterol, sodium, protein, air, kalories
tinggi, asid lemak tak tepu Omega-3, Asid lemak tak tepu Total Omega-6,
Vitamin A, C, E (Alpha Tocopherol), Thiamin, Riboflavin, Niacin,
Vitamin B6, Folate, Vitamin B12, Pantothenic Acid, Choline, Kalcium, Zat
besi, magnesium, fosfor , potassium, sodium, Zinc, Mangan, dan
Selenium. Sumber khasiat sebegini hanya boleh didapai pada seekor belut
yang seberat hanya 204 gram saja.
Khasiat Tersembunyi pada Belut
Banyak kepercayaan yang menyebutkan bahawa belut merupakan makanan
stamina lelaki yang mampu meningkatkan daya seksual. Dari segi
kesihatan, ia dikatakan mampu menjaga daya tahan tubuh kita, terutamanya
pada saat musim panas. Belut tidak mengandung gula dan rendah sodium,
namun tinggi fosfor, kaya
dengan vitamin yang diperlukan tubuh secara umum. Mengonsumsi belut
mampu meningkatkan kolesterol baik dalam tubuh dan mengurangi tekanan
darah, juga mengurangi risiko arthritis.
Belut juga bermanfaat untuk penglihatan, perkembangan fungsi saraf
pusat, menormalkan tekanan darah di otak. Dan, beberapa penelitian
menjelaskan kehebatan belut untuk mengurangi risiko diabetes jenis 2.
Dengan kandungan omega 3, belut menjadi sumber makanan yang mampu
menghalang peningkatan kadar gluokos dalam badan seterusnya mengelak
daripada tumbuhnya penyakit kencing manis.
Belut juga mampu memberi kesihatan kepada jantung kita. Ini
termasuklan mengurangkan risiko sakit jantung seperti mengelak
berlakunya penyempitan pembuluh jantung, sehingga orang Jepun
menciptakan kapsul suplemen makanan dari belut dikhaskan untuk menjaga
kesihatan jantung.
Kapsul-kapsul ekstrak daripada belut telah dikomersialkan menjadikan
suplimen makanan sebagai sumber tenaga dan stamina, sehinggakan di
Korea, mereka menyamakan gingseng dengan belut sebagai sumber stamina.
Sementara di England pula, belut telah menjadi makanan tradisional
terutama bagi mereka yang tinggal di London timur. Di Malaysia, belut
bukan saja dicari atau dipancing secara tradisi, malah ianya telah
dijadikan ternakan komersial. Faktor-faktor kesihatan sebegini
menjadikan belut sebagai makan kegemaran ramai yang inginkan kelainan
dan sudah tentu kesihatan diri.
http://panduanpercuma.info
Tiada ulasan:
Catat Ulasan