Bahan:-Bahan.
- 1/2 ekor ayam - potong sederhana besar
- 10 tangkai cili padi thai *
- 2 tangkai cili merah *
- 2 tangkai cili hijau*
- 4 biji bawang merah *
- 1 labu bawang besar*-Yatie tambah
- 4 ulas bawang putih *
- 1 inci halia * (tumbuk kesemua bahan bertanda * )-Yatie kisar kasar je
- sedikit gula/madu
- garam secukup rasa
- 2 sudu besar kicap pekat
- 3 tangkai daun kari
- 1 keping asam gelugor-Yatie tambah
- minyak untuk menggoreng
- sedikit serbuk kunyit
- Ayam dibersihkan, lumur dengan garam dan serbuk kunyit. Goreng hingga 3/4 masak. Angkat dan ketepikan.
- Dalam kuali yang sama, keluarkan minyak dan tinggalkan lebih kurang 1/4 cawan. Tumis bahan-bahan yang ditumbuk tadi hingga garing dan bau wangi.
- Masukkan kicap, asam gelugor dan gula secukup rasa (*boleh juga tukar dgn madu).
- Kacau sebentar, masukkan daun kari yang telah disisihkan dari pelepahnya.
- Akhir sekali masukkan ayam, sedikit garam (jika ayam yg digoreng tadi dah masin, x letak garam pun xpa) dan kacau gaul dalam bahan tadi biar bersalut.
- Seimbangkan rasa dan tutup api. Hidangkan dengan nasi putih. SELAMAT MENCUBA...!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan