Bahan
Daging Kambing 1/2 kg
Kari Daging 1 senduk nasi
Cili Kisar 1 senduk nasi
Bawang Besar 1 biji kisar
Bawang Putih 3 ulas kisar
Halia 2 cm
Daun Kari 2 tangkai
Penumis 50 sen....jangan habiskan
Rebung 1 cawan direbus hingga hilang masam. Lagi bagus guna rebung segar
Kelapa 1/2 biji ..ambil santan dalam sekali perah jer. kalau mama tak pakai pun
Asam Keping 1 keping
Cara
- Kisar bawang, bawang putih dan halia. Campurkan dengan kari dan cili.
- Panaskan minyak, masuk penumis.. dan daun kari, tunggu hingga wangi, masukkan kari tadi...tumis sampai garing.
- Masuk daging kambing (mama guna daging kambing jenis lamb, bau dia tak sekuat daging kambing tempatan)...tunggu hingga kering airnya, tambah lagi air untuk menunggu daging itu empuk. Masa ni bolehlah dimasukkan rebung tu sekali.
- Masuk asam dan santan. Tunggu hingga kuah pekat dan pecah minyak.
- Jangan lupa letak garam tau..kang tawar meleseh pulak..
Kalau nak hilangkan hanyir daging kambing, basuh dengan daun pisang
dengan pelepahnya sekali diramas ramas dalam daging semasa mencucinya.
Kita juga boleh guna tepung gandum atau daun kari. Kalau mama, mama
confident rebus dahulu dengan halia sampai daging dia empuk, pastu
rasa..kalau okey..carry onlaa...kalau berbau hamis..mama cuci sekejap
dan masak seperti biasa..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan