Selasa, 29 Januari 2013

Resepi: Kuah Yong Tau Fu. Cepat, mudah dan sedap.

Hari ni nak kongsi resepi kuah yong taufu yang mudah, senang, cepat dan sedap sehingga menjilat pinggan ni. Kalau penggemar tegar Yong Tau Fu macam aku ni baik la buat sendiri je kuah ni. Boleh repeat makan sampai puas hati. Hueheheee.

Resepi di cilok dari belog...kak ros jintan manis. Asal cilok mesti kat situ. Takpe, janji sedap. Resepi asal adalah dari My Resepi tak silap aku. Mari aku olah sikit kat sini. Huhu.

Bahan yong taufu. Isi banyak-banyak supaya makan nanti puas hati. haha.









Bahan-bahan: 
 
10 tangkai cili kering - kalau taknak pedas, boleh kurangkan.
1 keping gula melaka.
300 ml air
1 cm belacan
1 1/2 sb tepung jagung + 50ml air.
Sedikit bijan goreng.
Gula - jika perlu.
Minyak untuk menggoreng.
Sedikit kacang tanah yang telah disangai dan ditumbuk halus, 

Cara-cara: 
 
Cili kering dibasuh dan digoreng sehingga garing.
Belacan dibakar sedikit.
Tumbuk/kisar bersama cili kering dan belacan tadi.
Di dalam periuk, masukan air dan gula melaka. Tunggu sehingga gula melaka larut.
Masukan cili kering dan belacan kedalam periuk.
Masukan bancuhan tepung jagung. 
Setelah agak pekat boleh la tutup api dan taburkan bijan goreng tadi.
Hidangkan yong taufu dan tabur sedikit kacang tanah yang telah dikisar tadi.

 
 mazlanurulazri.blogspot

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...