Bahan-bahan:
1 kg mi hokkien ataupun mi kuning leper
100 gm udang - buang kulit dan bersihkan
100 gm isi ayam - potong dadu
1 biji lobak merah - hiris halus memanjang
5 keping cendawan kering - rendam dalam air panas hingga kembang dan hiris
5 batang jagung muda - belah empat
2 keping kek ikan - hiris nipis
1 biji cili benggala - potong dadu
1 pokok sawi chap choy - dikerat
2 sudu besar cili kisar
3 ulas bwang putih - cincang
1/4 labu bawang besar - cincang
2 sudu besar kicap mi
1 sudu besar sos tiram
1 cawan air
2 sudu besar tepung jagung - dibancuh dengan 1/4 cawan air
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng
Cara Menyediakan:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih dan bawang besar. Kacau hingga layu sedikit kemudian
masukkan cili kisar dan kacau dari semasa ke semasa hingga pecah minyak.
2. Masukkan isi ayam dan kacau seketika kemudian masukkan air, udang, kek ikan, lobak merah, jagung, kicap mi, sos tiram dan garam. Kacau dan biarkan mendidih.
3. Masukkan mi, kacau dan masukkan sawi chap choy serta cendawan. Kacau lagi hingga rata.
4. Akhir sekali, masukkan cili benggala dan bancuhan tepung jagung. Kacau dan padamkan api. Hidang panas-panas bersama cili jeruk atau cili kicap
Sumber : Saji
Tiada ulasan:
Catat Ulasan