Ahad, 17 Februari 2013

Resepi - Chicken Chop Home Made

aku bagi resepi simple chicken chop yang penah aku buat. ada 2 resepi. so pilih laa ya yg mana berkenan.
 
 
 
 
CHICKEN CHOP RESEPI 1 (BUTTERMILK)
BAHAN A:
6-7 ketul paha ayam - debone(buang tulang) / dada ayam
400 ml susu segar + 2 sudu perahan lemon/cuka (buttermilk)
sedikit garam
~kacau rata susu dan perahan lemon.
~perapkan ayam bersama buttermilk dan garam selama 1-2 jam
BAHAN B:
1 kotak tepung goreng segera Adabi
sedikit garam - kalau tepung tu tawar
sedikit lada hitam
@
1 cwn tepung jagung
1/2 cwn tepung gandum
1/2 cwn tepung ubi
1 paket perencah nasi goreng cina Adabi
serbuk lada hitam
~sebatikan semua bahan kering diatas
BAHAN C:
3-4 biji telur
~pukul telur
CARA-CARA:
~panaskan minyak dalam pan.
~ambil sekeping ayam. celupkan didalam bahan C dan kemudian lumur di dalam bahan B.  goreng hingga garing.
CHICKEN CHOP RESEPI 2 (BREADCRUMBS)
6-7 ketul paha ayam - debone(buang tulang) / dada ayam
4 ulas bawang putih - ditumbuk hancur
1 paket perencah nasi goreng cina
sedikit garam & serbuk lada hitam
~perap semua bahan 2-3 jam. semalaman lagi best.
4-5 biji telur - dipukul
semangkuk breadcrumbs oren
~panaskan minyak dalam pan.
~celup ayam dalam telur. lumurkan dalam breadcrumbs n celupkan lagi dalam telur n lumurkan sekali lagi dgn breadcrumbs. biar padat dgn breadcrumbs. kiranya macam ni la: 
telur-breadcrumbs-telur-breadcrumbs-goreng
~goreng hingga garing.
haaa. inilah dia resepi chicken chop dari aku. tak taw laa senang ke tak bagi korang tapi bagi aku dah paling senang dah ni. hehe. nak resepi kuah dia, amek resepi kuah meatball ni. sedap jugak mkn ngan ciken chop ni. click *_* . tapi rumit sikit la. banyak bahan. ni resepi black pepper sauce yg simple.
 
SIMPLE BLACKPEPPER SAUCE
 
1/2 buku butter
3-4 sudu tepung gandum
3 ulas bawang putih - cincang halus
4-5 sudu serbuk lada hitam - ikut banyak mana nak. pedas mana nak.
sos cili, sos tiram, sos tomato - ikut rasa
sedikit kicap manis
sedikit garam dan serbuk perasa - ikut rasa
1/2 cwn susu segar
1/2 cwn air
 
~cairkan butter. tumis bawang putih hingga naik bau, jgn sampai garing
~masukkan tepung dan kacau laju2 sampai licin. jgn biar berketul.
~masukkan air, susu, kicap manis, semua sos, dan serbuk lada hitam. kacau rata. jangan biar berketul.
~biar sampai mendidih. sesuaikan rasa dgn garam n serbuk perasa.
~kalau cair, campurkan 1 sudu tepung jagung+3 sudu air. tuang dalam periuk dan kacau rata.
 
ok. then makan laa dgn coleslaw (1/2 biji kobis - hiris halus+1 btg carrot - sagat halus+mayonese+sedikit susu cair+yogurt+sedikit garam&bahan perasa) or apa-apa salad dan kentang sama ada mashed potato ke, french fries ke, cheesy wedges ke. ikut suka. janji seimbang. ada protein, vitamin n karbohidrat. try taw!
 http://faafeefoo.blogspot.com

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...