Assalamualaikum
Semalam jalan-jalan kat pasar tani,
tengok-tengok sayur, terpandang sayur maman, lama tak makan teringin la
pulak. Beli 3 ikat RM5. Nak tanya maman sekarang lain la dari maman
dulu-dulu. Maman dulu-dulu renek dan kecik je daunnya, maman sekarang
panjang-panjang serta daunnya besar-besar macam daun bayam pulak dan
cepat lembik bila masak.
Selain dibuat gulai lemak, maman juga
dijeruk, sedap jugak kalau dicampur dengan ikan darat bakar dan lada
kampung picit. Auc lebih suka maman masak lemak. Oklah jom tengok bahan
apa yang perlu untuk memasak gulai lema maman ni.
- Bawang kecik
- Lada kecik
- Kunyit
- Asam keping (bahan penting)
- Ikan tenggiri ( tapi ikan tenggiri tak ade auc guna ikan bilis je)
- Santan segar
- Garam secukup rasa, selaraskan rasa dengan pedas lada, masam asam keping dan rasa masin tu.
Tumbuk hancur bahan 1 hingga 4 tu, dah
siap isi je terus masuk dalam periuk bersama maman yang telah siap
dipotong tadi. Kalau ada ikan tenggiri tu terus je isi jugak.
Cara masak ni ikut cara mak kat kampung,
dia campur je semua bahan diatas siap-siap dengan garam sekali. Kalau
maman dulu-dulu nak masak dan ingin rasanya yang power kena masak lama
mau 2 jam jugak dengan api kecik. Tak payah kacau macam masak gulai lain
tu. Biar je gitu sampai kering, kacau sikit-sikit je.
Maman ni masak sehingga hampir kering
santai atau sampai pecak minyak santan tu. Dah siap, rasa dia masam
pahit-pahit maman tu yang menyelerakan. Selamat mencuba.
p/s: Semua menu kat auc ni menu lama-lama, masakan tradisional je
http://www.anakulucheka.com/
jumpa jgk . . si dia suka mkn gulai maman nie :) tQ
BalasPadam