Isnin, 4 Mac 2013

Resepi - Kari Nyonya Asam Pedas


tk tau nk masak apa..belek2 majalah saji,terjumpa resepi ni..mmm..tk sia2..sedapp... saya kongsikan kt sini resepinya..





bahan2nya:

500gm isi ikan kerapu
20gm belacan - saya tukar dgn pati ikan bilis,sb tk mkn belacan.
200gm cili kering - kisar
100gm bawang merah- kisar
3 btg serai - kisar
200gm serbuk kari ikan - bancuh dgn sedikit air
air asam jawa secukupnya
30gm daun kesum
1 kuntum bunga kantan - belah 4.
1 biji kelapa parut - ambil santan pekat shja
200gm tauhu pok - belah 2 ->> tk taruk pn sb tk ada
100gm kacang bendi
2 biji tomato - belah 2

cara menyediakan:
1. panaskan minyak dan masukkan belacan sehingga naik baunya
2. tumiskan bahan2 yg telah dikisar bersama belacan sehingga terbit minyak
3. tuangkan air asam jawa dan masukkan daun kesum dn bunga kantan - gaul rata
4. masukkan ikan kerapu,kacang bendi,tomato dan santan
5. masukkan garam secukup rasa dan tauhu pok (klau ada)yg telah di belah dua
6. gaul rata dan tunggu sehingga mendidih.
hidangkan..
 http://resepiibu2010.blogspot.com

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...