Setiap makan nasi putih, pilihan utama yang akan jadi penambah selera adalah samabl. Jadi kali ini anda boleh mencuba Sambal Goreng Pedas yang menggunakan bahan yang sangat mudah untuk didapati. Cukup puas jika dimakan dengan nasi yang masih panas-panas.


Bahan-bahan:

300 gm udang kertas
Suhun & tauhu kering - direndam seketika
3 peket tempe               }
4 keping tauhu              } dipotong tauhu & digoreng
3 biji kentang                 }
400 gm kacang - dipotong serong & digoreng
1 batng serai - diketuk
5 ulas bawang merah - dihiris
3 ulas bawang putih - dihiris
2.5 sm halia - dihiris
2.5 sm lengkuas - dihiris
20 biji cili padi  - dihiris
10 biji cili merah - dipotong serong
1 biji kelapa - diambil santan pekat
Garam dan perasa secukupnya

Cara-cara membuat:

  • Panaskan minyak dan tumis bahan hiris serta serai sehingga naik bau dan kering.
  • Kemudian masukkan udang kertas dan gaul sebati. Biarkan hingga udang masak.
  • Masukkan pula santan dan kacau sebati.
  • Masukkan pula tempe, tauhu, kentang dan juga sayuran yang digoreng.
  • Akhir sekali masukkan suhun dan tauhu yang telah direndam. Tambahkan garam dan serbuk perasa secukupnya. Biarkan santan sedikit kering dan bolehlah diangkat dan dihidang.
mingguanwanita