Karbohidrat
adalah nutrisi penting bagi manusia untuk terus hiup kerana ia adalah sumber
utama tenaga. Jadi, tidak hairanlah mengapa orang Asia termasuk rakyat Malaysia
mengambil makanan yang kaya karbohidrat terutamanya beras dan mi sebagai
makanan ruji.
Pyramid makanan Malaysia turut menekankan
kepentingan pengambilan karbohidrat, dengan menyarankan pengambilan karbohidrat
4 sehingga 8 hidangan setiap hari ( contoh satu hidangan ialah satu senduk nasi
atau mi). Ini merangkumi sebahagian besar pengambilan nutrisi seharian. Walau bagaimanapun,
cadangan ini hanya mementingkan kuantiti tidak termasuk kualiti karbohidrat. Jadi,
apakah kualiti karbohidrat yang anda ambil?
Maksud Indeks Glisemik (GI)
Terdapat
system gred untuk setiap makanan yang mengandungi karbohidrat. Ia dikenali
sebagai indeks glisemik (GI). GI diukur
berdasarkan tindak balas glukosa dalam darah selepas memakan sejumlah kandungan
karbohidrat terkandung di dalam makanan berbanding dengan jumlah karbohidrat
yang sama dalam makanan rujukan (iaitu roti putih atau glukosa).
Setiap
kali kita mengambil makanan yang mengandungi karbohidrat, tahap glukosa dalam
darah akan meningkat untuk seketika dan kemudian akan kembali ke paras normal. Berapa
tinggi peningkatan dan berapa cepat tahap glukosa dalam darah kembali normal
bergantung kepada GI makanan tersebut. Dengan memilih makanan rendah GI, kita
sebenarnya membantu sistem badan untuk mengawal paras glukosa darah secara
seimbang. Makanan rendah GI yang mempunyai gred di bawah 55, melambatkan
penyerapan glukosa di usus kecil. Ini membuatkan kita berasa kenyang untuk masa
yang lebih lama walaupun dengan pengambilan saiz makanan yang kecil.
Sebaliknya,
makanan tinggi GI (gred melebihi 70) menyebabkan paras glukosa dalam darah
meningkat secara mendadak serta kembali ke tahap normal dengan cepat. Secara ringkas, kadar
peningkatan dan penurunan yang mendadak menyebabkan ketidakseimbangan paras glukosa
dalam darah. Akibatnya, individu mudah
mendapat rintangan insulin (insulin resistance) dalam jangka masa panjang. Rintangan
insulin berkait rapat dengan masalah kesihatan kronik seperti diabetes jenis
II, obesiti, tekanan darah tinggi, strok, dan penyakit jantung.
Kurang risiko masalah kesihatan
dengan diet rendah GI
Dengan
pengambilan makanan rendah GI secara konsisten, ia dilaporkan berjaya
memperbaiki pengawalan paras glukosa dalam darah terutamanya untuk pesakit
kencing manis. Selain itu, makanan rendah lemak serta rendah GI juga telah
dilaporkan dapat mengurangkan jumlah kolestrol dalam tempoh empat minggu di
kalangan orang dewasa yang menghidap hiperkolesterolemia.
Beberapa
kajian pengamatan oleh pelbagai pertubuhan seperti National Health and
Nutrition Examination Survey (NHNES) di Amerika telah mengesahkan manfaat
kesihatan diet rendah GI. Mereka melaporkan bahawa ia mengekalkan tahap
kolestrol baik dalam badan, iaitu lipoprotein berketumpatan tinggi (HDL) dalam
mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular. Sementara itu kajian juga
menunjukkan risiko obesiti dikaitkan dengan makanan GI yang tinggi terutamanya
di kalangan wanita. Selain itu, risiko beberapa jenis kanser seperti kolon dan
kolorektal dilaporkan berkait rapat dengan diet tinggi GI.
Makan makanan seimbang dengan
diet rendah GI
Tahukah
anda, sepinggan nasi putih dengan ayam dan sayur goring sahaja adalah tinggi GI
dengan gred 73. Sekiranya kita mahu mengamalkan diet rendah GI, nutrient utama
yang lain seperti protein dan lemak mesti dimasukkan sekali. Hal ini kerana GI
hanya berkait dengan makanan yang berasaskan karbohidrat.
Anda
juga masih perlu mengikut saranan daripada Piramid Makanan Malaysia tentang
pengambilan kandungan nutrient yang lain.
Selain
itu, makanan rendah GI tidak semestinya makanan yang sihat. Ini adalah kerana
banyak faktor boleh menurunkan GI makanan itu sendiri seperti kehadiran serat,
asid, gula dan cara memasak. Oleh itu, anda perlu berhati- hati dalam memilih
makanan rendah GI.
Bertukarlah kepada makanan
rendah GI
Di
sini terdapat beberapa makanan terpilih dengan nilai GI. Ia mungkin kedengaran
agak rumit untuk mengamalkan diet rendah GI di Malaysia. Walau bagaimanapun,
anda tidak harus menjadikan ini sebagai alasan untuk mengabaikan tahap
kesihatan. Lebih- lebih lagi, ia adalah amalan yang sangat penting bagi mereka
yang mungkin berisiko untuk mendapatkan diabetes atau bagi pesakit diabetes. Langkah
pertama dan paling utama adalah dengan membiasakan diri dengan jadual GI untuk
membezakan antara makanan GI rendah, sederhana dan tinggi.
Makanan
Mihun goreng 54
Beras basmati 57
Bihun kering 61
Susyi 67
Roti putih 70
Nasi putih 83
Nasi goreng 80
Kentang rebus 96
Beras pulut 98
Minuman
Jus oren 46
Jus lobak 43
Coca cola 76
Yakult 66
Susu pekat 61
Susu rendah lemak omega 23
Buah buahan
Pisang 67
Epal 56
Makanan
Mihun goreng 54
Beras basmati 57
Bihun kering 61
Susyi 67
Roti putih 70
Nasi putih 83
Nasi goreng 80
Kentang rebus 96
Beras pulut 98
Minuman
Jus oren 46
Jus lobak 43
Coca cola 76
Yakult 66
Susu pekat 61
Susu rendah lemak omega 23
Buah buahan
Pisang 67
Epal 56
DR NORAZLANSHAH BIN HAZALI
PERUNDING KESELAMATAN DAN
TERAPI MAKANAN,
JABATAN SAINS PEMAKANAN,
KULLIYAH SAINS KESIHATAN
BERSEKUTU, UNIVERSITI ISLAM
ANTARABANGSA MALAYSIA.
http://noorhanum.blogspot.com
Tiada ulasan:
Catat Ulasan