Beras basmathi perlu
dibasuh dan ditos terlebih dahulu.
Waktu memasak : 30 minit
Saiz hidangan untuk : 3 orang
Boleh cuba untuk musim cuti ini
BAHAN-BAHAN:
- 500gm beras basmathi
- 200gm tulang lembu atau kambing
- 3 biji cili hijau | dipotong
- 2 biji tomato | dibelah empat
- 700ml air rebusan tulang
BAHAN REMPAH:
- 2 biji bawang besar | dihiris halus
- 3 ulas bawang putih | diketuk
- 1 sudu teh jintan manis
- Buah pelaga secukupnya
- Bunga cengkih secukupnya
- Rempah kari secukupnya
- 2 helai daun salam
- 2 sudu makan tomato puri
- 4 sudu makan minyak sapi | untuk menumis
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak sapi dan tumis bahan rempah, tomato serta cili hijau sehingga naik bau.
2. Kemudian masukkan tulang lembu dan air rebusan tulang. Kacau rata.
3. Akhir sekali masukkan beras basmathi dan tanak seperti biasa sehingga nasi masak. Sedia untuk dihidangkan.
http://rasa.karangkraf.com
Tiada ulasan:
Catat Ulasan