Sabtu, 9 Februari 2013

Nasi Kukus Ayam Goreng Berempah

Nasi Kukus dan Ayam Goreng Berempah memang gandingan yang mantap. Tambah lak makan ngan sambal belacan yg sedap ni.Dah lama jugak tak wat nasi kukus ni. Bila cuti2 ni rajin sket la nak masak2..selalu tu mkn kat kedai atau tapau jerr.Tapi selalu sangat mkn kat luar, jemu jugak..balik2 mkn menda sama jerr.Nasi kukus ni saya wat untuk dinner semalam. Lembut je hasilnya.nasi kukus ni special sket..Kira cam wat experiment la..Saya gunakan methode nasi lemak kukus, tapi xboh la santan..arun ngan air jerr. Hasilnya memang cantik berderai jer nasi kukus ni. 
Set Nasi Kukus..sedap makan panas2..
 
 
 
 
RESEPI: NASI KUKUS II
By: http://linapg.blogspot.com

Bahan-bahan:
4 cawan beras (sy rendam +/- 1jam)
3 cawan air
2 helai daun pandan (simpul)

Cara-Cara:
1) Cuci bersih beras dan rendam sekejap. Kemudian toskan beras   
2) Didihkan air dalam pengukus.Masukkan daun pandan simpul dlm air.Masukkan beras ke dalam kukusan dan buat lubang supaya beras masak sekata.
3) Kukus beras selama 20 minit atau beras separuh masak (beras kelihatan sedikit kering )
4) Keluarkan beras dari pengukus dan rendam dengan air sehingga air rendaman itu sejuk (Tukar air selalu supaya beras cepat sejuk). 
 Beras akan mengembang dan memanjang. lebihkurang 1x ganda.
5) Kukus semula beras tadi lebih kurang 10-15 minit. 
6) Keluarkan beras tadi dan arun/gaul dengan air (3 cawan air).Biar seketika(+/-10min) supaya air tadi menyerap masuk ke dalam beras. 
7) Kukus lagi hingga nasi masak, kelihatan berderai dan cantik (sy kukus 15min)
Nasi kukus yang dah masak sepenuhnya

AYAM GORENG BEREMPAH

RESEPI AYAM GORENG BEREMPAH By:http://linapg.blogspot.com
Bahan Perap 6 ketul ayam (perasakan dgn garam kunyit) 1 sk serbuk ketumbar 1 sk serbuk jintan manis 1/2 sk serbuk jintan putih 1 sb serbuk kari daging 1 sk paprika Sedikit oregano (xboh pun xpe) Minyak
Bahan kisar:
4 ulas bawang merah (kisar) 3 ulas bawang putih (kisar) 3 batang serai(kisar) 6 cm halia (kisar) sy gn halia muda
Cara:
  1. Gaulkan ayam dengan semua bahan perap kecuali minyak.
  2. Kemudian masukkan bahan kisar.Gaul sebati.
  3. Perap ayam lagi lama lagi sedap.(Saya perap 1jam shj sbb nak cepat)
  4. Goreng dengan api sederhana.Ayam perap cenggini senang hangus.Kena pandai kawal api
SAMBAL BELACAN Sambal belacan ni memang istimewa sket sebab ada ikan bilis kat dalamnya.bagi saya rasanya sambal belacan yang paling sedaplah..kalau ikut resepi asal mmg bleh berasap tinge. Sejak pandai wat sambal belacan sendiri ni saya tetap setia ngan resepi ni.Resepi ni saya amek kat kat myR..hana izinkan saya kongsikan kat sini ya

RESEPI SAMBAL BELACAN  Sumber: hana (myR)

Bahan-bahan ( 4 org mkn )

  • satu mangkuk kecil chili padi(sy guna 10biji jer)
  • 3 biji cili merah (sy tambah)
  • 3-4 biji bwg merah 
  • 3 ulas bawang putih (sy tambah)
  • setengah genggam ikan bilis - yg dh kupas yer
  • 1-2 inci belacan
  • garam secubit
  • pak aji - klu suka. klu tk suka bleh gantikan ngan gula secubit
  • 2 sudu minyak masak
  • perahan jus limau kasturi (sy gn limau nipis)

Cara-cara

  1. Potong bwg. Chili padi belah dua (tips supaya tk meletup masa goreng)
  2. Panaskan minyak. Masukkan bwg,cili padi, ikan bilis n belacan.. goreng lebih kurang 5 minit atau hingga layu.bau belacan goreng mmg sodappp....
  3. Angkat. n masukkan dlm lesung. tambahkan garam n pak aji/gula n limau kasturi yg dah dipotong2. Tumbuk limau ngan kulit2 skali. klu tk suka tk yah la.. amik jus nyer jer..
  4. ok siap! bleh la dihidang sebagai pencicah ngan ulam2an... atau ngan sayur air/bening n ikan masin...SEDAPPP!!
  5. SeLamaT MencuBe. 
  6.  http://linapg.blogspot.com

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...