selain masak lemak cili api/sup pedas/tom yum talay/ tom yum nam khon, ni le slh satu resepi masakan ketam yg paling dayang gemari. Berminat? cubalah resepi ni...
Bahan-bahan ( 3-4 orang )
- 1/2 kilo ketam segar (ape2 jenis, kalau pilih ketam bunga, pilih le yg betina sb byk isi)
- 5 biji bawang merah (dikisar)
- 2 biji bawang putih (dikisar)
- 1-2 sudu besar cili kisar
- 4 sudu besar sos cili
- 1 inci halia (dikisar)
- 1 cams serbuk kunyit
- 1 sdt perahan asam jawa
- 1 sudu makan sos tiram
- garam dan gula secukupnya
- sedikit minyak utk menggoreng
Cara-cara
- Bersihkan ketam. Perapkan dgn serbuk kunyit dan garam selama 10 minit. Kemudian digoreng di dalam kuali sehingga separuh masak.
- Keluarkan ketam dari kuali. Gunakan minyak lebihan td utk menumis bahan2 yg tlh dikisar. Tumis sehingga terbit bau.
- Masukkan sos cili, sos tiram, dan sedikit air. Kacau rata2. Kemudian masukkan ketam dan kacau lg. Akhir sekali, masukkan air asam jawa, garam dan gula secukupnya.
- Siap utk dihidangkan.
- myresepi
saya ikut resipi ini....saya masak sempena hari ibu,,,,,utk yg kita sayangi terima kasih :)
BalasPadam