Selasa, 3 Jun 2014

Yareta: Tumbuhan Purba Berusia 3,000 Tahun

Bagi kebanyakkan tumbuh-tumbuhan, jarang ada yang mampu bertahan sehingga ribuan tahun berikutan jangka hayat yang singkat..Namun, di Bolivia, terdapat sejenis tumbuhan unik zaman purba mampu hidup sehingga ke hari ini dan mencecah usia 3,000 tahun..Nak tahu dengan lebih lanjut, meh usha kat bawah ni..


 
 
 
 

Yareta (Azorella compacta), juga dikenali sebagai "Llareta" dalam bahasa Sepanyol, merupakan tumbuhan berbunga yang tergolong dalam keluarga Apiaceae. Ia tumbuh di padang rumput Puna yang dingin terletak di Pergunungan Andes di Peru, Bolivia, utara Chile, dan Argentina barat pada ketinggian antara 3,200 dan 4,500 meter, di mana angin sejuk bertiup. Untuk terus hidup dalam keadaan yang ekstrem, Yareta tumbuh dalam keadaan yang begitu padat di antara satu sama lain di mana berat tumbuhan itu mampu mencecah berat seperti seorang manusia. Tumbuhan itu juga tumbuh rapat di atas tanah bagi mengekalkan haba dalaman sebanyak yang mungkin. Ini juga membantu untuk menentang angin kuat pada altitud tinggi, yang mampu mencabut akar apa-apa jenis tumbuhan. Untuk menghalang kehilangan kelembapan melalui penyejatan, Yareta mempunyai daun yang dilindungi.

Satu lagi helah yang tumbuhan ini telah belajar untuk terus hidup dalam persekitaran Pergunungan Andes yang ganas adalah dengan berkembang secara perlahan-lahan, hampir pada kadar geologi sebanyak 1.5 cm setahun. Satu kelompok besar Yareta tumbuh di atas batu-batu itu boleh mencecah usia beribu-ribu tahun lamanya. Kebanyakkan Yareta dianggarkan berusia lebih dari 3,000 tahun.

Oleh kerana tumbuhan Yareta bersifat kering dan padat, ia boleh terbakar dengan baik, seperti gambut, dan secara tradisi, ia sering dituai untuk djadikan bahan api. Jumlah Yareta yang dituai telah menjadi begitu ketara sehingga pada satu tahap ia boleh mengancam kewujudan spesies tumbuhan ini. Yareta kini telah menjadi antara spesies yang dilindungi dan disebabkan kadar pertumbuhannya yang perlahan, ia juga telah berjaya sampai ke senarai tumbuhan yang terancam.


  
  
  
  
  
  

p/s: Sekali pandang, nampak macam lumut je kan?
drysheet

1 ulasan:

  1. Spank me. It’s the only way I learn. Hey, i am looking for an online sexual partner ;) Click on my boobs if you are interested (. )( .)

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...