Resepi ini menggunakan 100% rempah buatan sendiri...kita buat cara
mencabar sikit tapi jangan bimbang, bahannya mudah dan ringkas
sahaja..jom tengok resepinya;
Rempah Briyani untuk ayam briyani;
1 labu bawang besar dimayang
1 sudu jintan manis
3 biji cili kering- potong
1 biji buah pala
3 biji buah keras
3 biji badam
1/2 cawan kismis
Semua bahan di atas digoreng dan dimesin lumat menjadi paste briyani seperti gambar di bawah.
Bahan tumisan untuk ayam briyani;
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
1/2 inci halia
3 ulas bawang putih
1/2 cawan yogurt- saya gantikan dengan 2 sudu susu tepung, 1/2 sudu cuka
dan 1/2 sudu gula yang dibancuh dengan 2 sudu mentega cair seperti
gambar di bawah.
2 helai daun bay
Garam
Cara memasak ayam briyani;
- Tumiskan rempah kasar sehingga naik baunya.
- Masukkan halia dan bawang putih yang telah ditumbuk.
- Tumis hingga naik bau dan warna sedikit perang.
- Masukkan rempah briyani. Kacau hingga naik minyak.
- Masukkan ayam, daun bay dan yogurt.
- Masukkan garam dan sedikit air. Kacau hingga ayam masak.
Cara memasak nasi briyani;
Bahan-bahan;
2 1/2 gelas beras basmathi- basuh, rendam 30 minit dan toskan.
3 gelas air- dipanaskan terlebih dahulu
Ayam briyani
1 labu bawang besar- mayang
1 ulas bawang putih - mayang
3 sudu minyak sapi
1 sudu mentega
3-4 titik rose flavour.
Bawang goreng, kismis goreng dan gajus goreng untuk hiasan.
- Panaskan mentega dan minyak sapi. Tumiskan bawang besar dan bawang putih hingga perang.
- Masukkan beras, goreng sebentar.
- Masukkan ayam briyani, kacau sebentar.
- Masukkan air panas dan sedikit garam. Tutup periuk dan masak nasi.
- Bila 3/4 masak, kaup balikkan nasi dan dititikkan rose flavour. Tutup periuk. Masak hingga nasi masak sepenuhnya.
Dah siap....boleh makan dengan lauk yang disukai. Selamat mencuba!!! |
http://duniacikguwan.blogspot.com/
Nampak sedap, thank you so much utk perkongsian resepi.
BalasPadam