Sudah biasa membuat paru goreng kunyit, apa kata kalau cuba resepi mudah ini, Paru Goreng Berempah. Kena pula dengan nasi putih panas, pasti keluarga anda berpuas hati dengan menu ini. Masakan paling mudah dengan rasa sos lebih berbeza dengan wangian rempah. 
 

Bahan-bahan:
1 kg paru – direbus  & dipotong nipis
1 mangkuk kecil cili kisar
1 senduk kecil rempah kurma
1 senduk kecil rempah daging
2 labu bawang Holand - dibelah 4
2 tangkai cili merah - dibelah 2
2 tangkai cili hijau - dibelah 2
5 tangkai daun kari
1 sudu serbuk kunyit
1 mangkuk sos cili
Sedikit minyak

Cara Membuat:
  • Ambil paru yang dipotong nipis, gaulkan dengan garam dan serbuk kunyit. Goreng hingga garing dan ketepikan.
  • Tumis cili kisar, rempah kurma, rempah daging, serbuk kunyit dan sos cili. Tambahkan sedikit air.
  • Biarkan mendidih, masukkan garam dan gula secukup rasa.
  • Masukkan paru, bawang Holand, cili merah, cili hijau dan daun kari.
mingguanwanita