Menikmati menu ini tatkala ia masih panas dan dihidangkan di dalam ‘claypot’ nyata cukup mengujakan, apatah lagi disulami dengan ulam-ulaman dan sambal belacan. Nikmatnya sehingga menjilat jari. Bagi penggemar asam pedas, pastikan anda mencuba Asam Pedas Ketam ini, lebih sedap jika tahu rahsianya!



Bahan-bahan :
2 ekor ketam
3 sudu minyak masak
4 labu bawang merah }  dimayang
2 sm halia                }         
2 sm lengkuas           }                                 
1 tangkai serai - diketuk
2 labu bawang besar }
8 tangkai cili kering   }
3 ulas bawang putih  }                dikisar
2 sm kunyit hidup      }
1 kuntum bunga kantan - dibelah dua
2 tangkai daun kesum
2 biji tomato
2 keping asam gelugur
3 gelas air
1 tangkai serai

Cara Membuat:
  • Tumis bahan yang dimayang sehingga naik bau.
  • Kemudian masukkan bahan kisar dan tumis hingga naik minyak.
  • Setelah naik minyak, masukkan serai, bunga kantan, daun kesum dan asam gelugur.
  • Masukkan air dan ketam yang telah dibersihkan. Masukkan juga garam, gula jika suka dan serbuk perasa secukupnya.
  • Setelah mendidih dan ketam benar-benar masak, bolehlah diangkat dan dihidangkan.