Jumaat, 10 Oktober 2014

Resepi 'feveret’ - Resepi Cekodok Pisang Yang Rangup dan Gebu!

Apabila cuaca hujan dan mendung seperti sekarang ini, alangkah baiknya kalau ada hidangan enak untuk dibuat santapan.

cekodok pisang panas

Antara yang menjadi ‘feveret’ sudah tentulah jemput pisang atau cekodok.

Resipi untuk membuat cekodok pisang yang rangup sebenarnya mudah dan yang paling penting, kosnya murah. 
 

Istimewanya resepi cekodok pisang rangup ini adalah planta atau mentega sebagai bahan penambah baik dalam adunan bater, yang berfungsi untuk membantu merangupkan cekodok anda.

Bahan-bahan;

4-5 biji pisang
1/2 cawan tepung gandum
2 sudu Planta atau mentega
3-4 sudu gula pasir
secubit garam

*Masukkan soda bikarbonat atau serbuk penaik jika mahu (resepi ini tidak menggunakan serbuk penaik)

Cara-cara;

1. Di dalam bekas, lenyekkan pisang bersama mentega, gula dan garam. Kemudian masukkan soda bikarbonat, dan tepung gandum sedikit demi sedikit sehingga adunan tidak terlalu. Ini supaya apabila menggoreng, ia tidak terlalu lembik dan gebu.

2. Di dalam kuali yang berisi minyak panas, masukkan adunan pisang secara perlahan-lahan. pastikan api sederhana digunakan.

3. Goreng sehingga warna keemasan dan terapung. Toskan lebihan minyak dan hidangkan panas-panas bersama kopi ‘O'!

Terangkat beb!

Sumber: Mynewshub.cc

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...