Khamis, 13 Februari 2014

Resepi Ayam Sedap dan Mudah

resepi ayam sedap daun karipole 
Resepi Ayam Sedap
  • ½ ekor ayam
  • Kunyit
  • Garam
  1. Bersihkan ayam, dipotong kecil. Letak garam dan kunyit. Digoreng. Ketepikan.

 Bahan dikisar:
  • 1 labu bawang besar
  • 2 ulas bawang putih
  • ½ inci halis
Bahan tumis
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 2 biji buah pelaga.
Bahan lain:
  • 2 sudu cili giling – hari ni tak berapa nak rajin, saya guna chili flakes
  • 1 sudu sos cili
  • 1 sudu teh gula
  • 2-3 tangkai daun kari
  • garam secukup rasa
  • kicap – sikit saja sekadar nak warnakan gelap
Cara Memasak
  1. Tumis bahan tumisan. Bila terbit bau, masukkan bahan kisar.
  2. Masukkan cili giling . Bila dah pecah mintak, masukkan gula. ( petua : gula perlu dimasuk sebelum bahan lain , ia akan memberi warna merah yang menarik pada masakan )
  3. Masukkan sos cili, kacau
  4. Masukkan kicap, garam secukup rasa.
  5. Masukkan daun kari dan ayam.
  6. Kacau sebati, tutup supaya aroma bau terperap.
Masakan pekat tak berkuah ini sedap dimakan waktu nasi masih panas… nasi masih lembut, menjilat  ke celah jari.
Resepi mak-mak macam ni tak berapa perlu sangat sukatan.  Sukatan tu sebagai bayangan menunya akan jadi seperti apa.  Tiap mak akan ada ciri-ciri “air tangan” yang berbeza yang mungkin menjadi signature anak-anak.
 http://www.kujie2.com

1 ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...