- ½ ekor ayam
- Kunyit
- Garam
- Bersihkan ayam, dipotong kecil. Letak garam dan kunyit. Digoreng. Ketepikan.
Bahan dikisar:
- 1 labu bawang besar
- 2 ulas bawang putih
- ½ inci halis
- 1 batang kulit kayu manis
- 1 kuntum bunga lawang
- 2 biji buah pelaga.
- 2 sudu cili giling – hari ni tak berapa nak rajin, saya guna chili flakes
- 1 sudu sos cili
- 1 sudu teh gula
- 2-3 tangkai daun kari
- garam secukup rasa
- kicap – sikit saja sekadar nak warnakan gelap
- Tumis bahan tumisan. Bila terbit bau, masukkan bahan kisar.
- Masukkan cili giling . Bila dah pecah mintak, masukkan gula. ( petua : gula perlu dimasuk sebelum bahan lain , ia akan memberi warna merah yang menarik pada masakan )
- Masukkan sos cili, kacau
- Masukkan kicap, garam secukup rasa.
- Masukkan daun kari dan ayam.
- Kacau sebati, tutup supaya aroma bau terperap.
Resepi mak-mak macam ni tak berapa perlu sangat sukatan. Sukatan tu sebagai bayangan menunya akan jadi seperti apa. Tiap mak akan ada ciri-ciri “air tangan” yang berbeza yang mungkin menjadi signature anak-anak.
http://www.kujie2.com
Wuuu yummy nk cuba lah utk dinner nanti tq ;)
BalasPadam