Bahan-bahan
:
10 gram agar-agar serbuk (cap burung layang-layang)
14 cawan air @ 4200 ml
1 tin susu cair (400 ml)
200 gram coffeemate
1 ¾ cawan gula pasir (mengikut
citarasa)
Perisa jagung @ Bes minuman perisa
jagung
2 tongkol jagung (dihiris dan
direbus)
Cara
Membuatnya :
1. Didihkan air. Masukkan serbuk
agar-agar dan pastikan agar-agar larut sepenuhnya.
2. Masukkan gula
Kacau hingga gula hancur.
3. Masukkan susu cair. Biarkan
mendidih sebentar.
4. Masukkan coffeemate sedikit
demi sedikit. Pastikan tidak berketul-ketul.
5. Seterusnya, masukkan bes
minuman perisa jagung.
6. Apabila telah mendidih, tutup api
7. Masukkan jagung yang telah
direbus ke dalam bekas dan tuangkan dadih.
8. Biarkan ia sejuk sepenuhnya
dan sedia untuk dinikmati.
balqis-resepiku.blogspot.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan