Ahad, 25 Oktober 2015

Resepi Puff Manis Gebu Sedap Sukatan Cawan

Apa menu minum petang untuk hari ni? Ke korang jalan-jalan. Sejak jerebu ni dah lama dah BW tak jalan-jalan sebab ada anak kecil kan, macam tak sesuai nak keluar time jerebu. Kalau korang pun tak keluar juga, bolehlah buat puff manis yang gebu, wangi, lembut dan sedap ni untuk minum petang bersama keluarga ;)
cara buat cream puff gebu sedap

Resepi Mudah Puff Manis Gebu Sedap Sukatan Cawan. Cara Buat Cream Puff Senang.
Puff manis yang gebu, wangi, lembut dan sedap :)
cara buat cream puff gebu sedap
Hari ni share resepi puff manis pula. Semua yang manis-manis ajer kan :p Resepi puff manis ni untuk 80 biji puff bersaiz mini.



cara buat cream puff gebu sedap
Bahan-Bahan;
cara buat cream puff gebu sedap
- 2 Cawan Tepung Gandum
- 2 Cawan Air Tapis
- 1/2 Biji Buttercup
- 1/2 Cawan Minyak
- 3/4 Cawan Gula
- 4 Biji Telur (Gred A)
- 1 Sudu Teh Esen Vanilla
cara buat cream puff gebu sedap
Cara-Cara;
cara buat cream puff gebu sedap
1. Buttercup dipotong dadu dan dimasukkan kedalam periuk bersama air.
2. Masukkan minyak jagung / masak kedalamnya dan masak hingga didih sebati.
3. Masukkan gula kacau hingga sebati kemudian masukkan tepung dan gaul rata.
4. Pastikan tepung menjadi doh lembut seperti gambar dan biarkan sejuk seketika.
5. Masukkan telur dan esen vanilla ke dalam bekas lain dan pukul hingga kembang.
6. Masukkan doh yang telah sejuk dan pukul lagi guna mixer hingga sebati.
7. Adunan akan menjadi seperti adunan kek, masukkan kedalam piping bag.
8. Picit piping bag tu diatas loyang yang telah digris. Picit saiz mini sahaja.
9. Bakar pada suhu 190 celcius selama 20-25 minit sehingga garing.
cara buat cream puff gebu sedap

Resepi Mudah Puff Manis Gebu Sedap Sukatan Cawan. Cara Buat Cream Puff Senang.
1. Panaskan air, minyak dan buttercup.
2. Masak hingga mendidih dan sebati.
3. Masukkan gula dan tepung gandum.
4. Gaul sebati hingga menjadi doh lembut.
cara buat cream puff gebu sedap
Resepi Mudah Puff Manis Gebu Sedap Sukatan Cawan. Cara Buat Cream Puff Senang.
1. Masukkan telur dan esen vanilla kedalam bekas.
2. Pukul menggunakan mixer hingga kembang dan sebati.
3. Masukkan doh yang telah disejukkan.
4. Putar lagi hingga jadi seperti adunan kek.
cara buat cream puff gebu sedap
Resepi Mudah Puff Manis Gebu Sedap Sukatan Cawan. Cara Buat Cream Puff Senang.
Masukkan dalam piping bag dan picit kedalam loyang yang digris.
cara buat cream puff gebu sedap
Resepi Mudah Puff Manis Gebu Sedap Sukatan Cawan. Cara Buat Cream Puff Senang.
Bakar sehingga garing atas dan bawah.
cara buat cream puff gebu sedap
Resepi Mudah Puff Manis Gebu Sedap Sukatan Cawan. Cara Buat Cream Puff Senang.
Jemput minum petang semua. Garing diluar lembut didalam :)
cara buat cream puff gebu sedap
Kalau korang nak buat cream puff kenalah buat besar sikit supaya boleh dibelah dua dan dimasukkan cream kastard didalamnya. Dan juga kurangkan kandungan gula serta tambahkan sediking baking powder dalam bancuhan telur. Bakar pula pada suhu 180 celcius selama 30 minit supaya tidak garing.
 buatwanita.blogspot.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Anda Berkenan .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...