Resepi Ayam Kung Pao, masakan ala Cina yang sedap.
Ditulis oleh : Che' Nom
- Masa:
- Penyediaan: 40 minit | Memasak: 10 minit | Keseluruhan: 50 minit
Bahan-Bahan:
-
- 300g atau 2 ketul dada ayam, potong kiub
- 5 biji cili kering, dipotong dua
- 2 inci halia muda, hiris nipis
- 3 ulas bawang putih, hiris nipis
- 1/2 biji capsicum hijau, dipotong sederhana kecil
- 1/3 biji karot, hiris nipis
- 1/2 biji bawang besar holand, potong dadu
- 2 sudu besar kacang tanah, yang dipangang atau goreng tanpa minyak
- sedikit daun bawang
- 2 sudu minyak masak
- Bahan untuk perapan:
-
- 1 sudu besar minyak bijan
- 2 sudu besar tepung jagung
- 2 sudu besar kicap cair
- Bahan untuk sos:
-
- 1 sudu besar kicap pekat berkaramel
- 1 sudu besar tepung jagung
- 1 sudu besar kicap cair
- 1 sudu teh gula
- 3 sudu besar air
Cara Penyediaan:
-
- Perap ayam dengan bahan perapan selama 30 minit
- Goreng ayam dalam minyak panas (deep fried) dan kacau sehingga ayam hampir masak. Angkat dan asingkan.
- Keluarkan lebihan minyak, biarkan anggaran 2 sudu minyak dalam kuali. Tumis bawang putih, halia dan cili kering sehingga naik bau.
- Masukkan ayam, capsicum hijau, karot, dan kacang tanah. Kacau selama 1 minit dan masukkan bancuhan sos. Kacau sebati dan masukkan bawang holland beserta sedikit air supaya sedikit berkuah. Kacau lagi selama 1-2 minit di atas api yang besar. Angkat dan hiaskan dengan daun bawang.
Tips: Jangan goreng ayam terlalu lama kerana ayam akan menjadi keras.
http://iresipi.com
http://iresipi.com
Tiada ulasan:
Catat Ulasan