Untuk mengetahui kerang yang direbus sudah masak adalah dengan melihat kulit kerang yang terbuka dengan sendirinya.
BAHAN-BAHAN:
- 200gm isi kerang
- 20gm kelapa parut
- 10gm bawang besar
- 10gmm bawang merah
- 5gm cili padi
- 1/4 biji limau nipis | diambil airnya
- 2 sudu makan air cili
- 3 sudu makan kelapa kering | disangai
- 1 biji limau nipis | diambil airnya
- 5gm garam
- 5gm gula pasir
CARA MEMASAK:
1. Rebus kerang dengan garam sehingga masak. Kopek isinya.
2. Tumbuk bawang merah dan bawang besar hingga separuh lumat.
3. Campurkan kesemua bahan dan perasakan dengan garam, gula dan air limau nipis.
4. Gaulkan rata bersama kerang dan kesemua bahan lain dan hidangkan.
rasa
Tiada ulasan:
Catat Ulasan