Rabu, 23 Julai 2014

Fakta Yang Anda Patut Tahu Tentang Konflik Palestin-Israel!!


MALAYSIA mengutuk sekeras-kerasnya serangan ketenteraan Israel terhadap umat Islam di Palestin kerana ia merupakan tindakan zalim mengikut nafsu dan berniat jahat.

Tindakan tidak bertanggungjawab itu telah lama berlarutan walupun Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dan Majlis Keselamatan PBB telah membuat ketetapan supaya Israel menghentikan kekejaman dan keganasan ke atas rakyat Palestin.

Namun,ramai yang masih tidak tahu fakta-fakta penting disebalik konflik yang telah mengakibatkan kemusnahan serta kehilangan nyawa kanak-kanak dan wanita yang tidak berdosa,bermula tahun 1948.


1. Gaza (termasuk Tebing Barat dan Timur Jerusalem) diperakui di bawah undang-undang dunia serta mahkamah tertinggi dunia iaitu Mahkamah Antarabangsa Persatuan Bangsa-Bangsa Bersatu sebagai wilayah sah milik Palestin.

2. Setiap bangsa Yahudi seluruh dunia menjadi warganegara Israel secara automatik. Sementara warga Palestin yang dilahirkan di tanah negerinya sendiri sejak puluhan abad yang lalu terus diusir keluar daripada Palestin.

3. Penduduk Palestin yang menetap di kawasan Israel harus menggunakan kendaraan dengan cat dan warna khusus untuk membezakan antara kaum yahudi dan bukan yahudi.

4. Jerusalem Timur, Tebing Barat, Gaza dan dataran tinggi Golan dianggap oleh masyarakat Barat dan Amerika sebagai kawasan yang dijajah Israel dan bukan merupakan bahagian dari Israel.

5. Israel menyalurkan 85% air bersih hanya untuk kaum yahudi dan membagikan 15% sisanya untuk seluruh penduduk Palestin yang menetap di kawasan Israel. Secara realitinya, Israel menyalurkan 85% air bersih hanya untuk 400 penduduk yahudi di Hebron, sementara 15% sisanya disalurkan kepada 120 ribu penduduk Palestin di daerah itu.

6. Amerika Syarikat (AS) memberi dana sebanyak 5 juta USD setiap tahun untuk Israel.

7. AS boleh diumpamakan bagai lembu dicucuk hidung kerana terpaksa memberikan bantuan ketenteraan kepada Israel sebesar USD18 juta setiap tahun. Paling memalukan,jumlah itu adalah sama dengan sumbangan Amerika kepada keseluruhan benua Afrika yang masih hidup serba kedaifan hingga kini.

8. Israel juga menunggu bantuan perang tambahan sebesar USD4 juta daripada AS yang terdiri daripada pesawat tempur F16, Apache dan Blackhawk. Oleh kerana AS merupakan sekutu utama bagi Israel, maka mereka dengan rela hati memberikan semua kemudahan yang diminta Israel untuk menjamin kemandirian hubungan dwi-lateral mereka.

9. Majoriti pemimpin AS membantah penggunaan senjata tentera Israel, khususnya pada tahun 1978, 1979 dan tahun 1982 ketika pertempuran di Lebanon dan penggunaan senjata nuklear pada tahun 1981.

10. Israel adalah satu-satunya negara di Timur Tengah yang menolak untuk menandatangani larangan penambahan senjata nuklear. Mereka juga tidak membenarkan pasukan penyiasatan PBB untuk memeriksa tempat penyimpanan nuklear mereka.

11. Jeneral Tertinggi Israel mengakui secara terang-terangan bahawa tentera Israel membunuh semua tahanan perang Palestin tanpa proses pengadilan.

12.Tahukah anda bahawa Israel telah meledakkan kediaman Diplomat Amerika dan menyerang kapal perang Amerika, Liberty di perairan antarabangsa pada tahun 1967. Walaupun serangan itu mengorbankan 33 tentera Amerika dan mencederakan 177 yang lainnya, tetapi Amerika tidak mengambil sebarang tindakan terhadap Israel hanya dengan alasan bahawa tentara Israel tersalah sasaran. Sekarang, bayangkan kalau serangan itu dilakukan oleh negara Islam?

13, Israel merupakan negara yang paling banyak mengabaikan resolusi PBB. Jumlah resolusi yang diabaikan oleh Israel mencapai 69 buah. Bayangkan seandainya satu negara Islam mengabaikan 1 resolusi PBB?

14. Mahkamah Agung Israel telah meletakkan Perdana Menteri Ariel Sharon sebagai suspek di dalam kes pembunuhan ramai – ramai Shabra dan Syatilla pada 16 September 1982 di Lebanon yang mengorbankan lebih dari 5000 orang Palestin terdiri dari kanak-kanak, wanita dan orang tua.

15. Pada satu peristiwa 20 Mei 1990, seorang tentera Israel menyuruh para buruh Palestin yang yang sedang menunggu bas di sebuah perhentian untuk duduk berbaris di atas tanah, kemudiannya menembak mereka dari jarak setengah meter. Pemimpin Israel menyatakan tentera itu tidak bersalah dan bahkan mendapat penghargaan khas dari pemerintah Israel!

16. Tahukah anda bahawa Kedutaan Luar Negeri Israel membayar 6 syarikat media Amerika untuk menyiarkan imej positif Israel kepada masyarakat Amerika dan Eropah.

17. Perdana Menteri Israel pertama iaitu David Ben Gorion bersepakat dalam pengusiran secara paksa terhadap semua bangsa Arab daripada Israel.

18. Rahib besar Israel, Ofadya Yosef yang juga pemimpin Parti Syas (parti terbesar ketiga di Israel) menyokong tentera Israel untuk ‘membersihkan’ Semenanjung Gaza dari warga Palestin. Bahkan beliau mengeluarkan fatwa radikal pada hari raya Paskah yang lalu didalam wawancaranya disebuah radio terbesar Israel:-

“Tuhan akan membalas semua kejahatan warga Arab, Tuhan akan menghancurkan keturunannya dan menghancurkan tanahnya dan Tuhan akan membalas mereka dengan siksaan yang pedih. Oleh itu, dilarang semua bangsa Yahudi untuk memberikan rasa kasih sayang kepada warga Arab, dan wajib bagi setiap Yahudi untuk menembak dan mengacukan senjatanya ke arah dada dan kepala setiap warga Arab untuk membunuhnya, kerana mereka itu makhluk yang jahat dan terkutuk.”

19. Walaupun Israel terus mengganggu proses pembelajaran dan merosakkan prasarana pendidikan Palestin, tetapi penduduk Palestin tetap menjadi negara yang mempunyai bilangan doktor dan pakar perubatan terbanyak di dunia.

20. Majoriti buku sejarah dunia mengatakan negara-negara Arab yang menyerang Israel terlebih dahulu pada perang tahun 1967, padahal fakta yang sebenarnya adalah sebaliknya. Tetapi mereka tetap menegaskan bahawa serangan itu adalah serangan untuk mempertahankan diri.

21. Israel adalah satu–satunya negara penjajah yang tidak terikat dengan konvensyen Geneva untuk menjaga hak-hak dan keselamatan warga asal Palestin.

22. Israel terus melakukan berbagai usaha untuk menghancurkan Masjid Al Aqsa dan Shakhratul Qubra (Dome Of Rock) sejak 50 tahun yang lalu dengan menggali bawah tanah masjid tersebut agar runtuh dengan sendirinya
 blogmediasemasa.blogspot.

2 ulasan:

 1. kenapa malaysia supply minyak masak ke israel???

  BalasPadam
  Balasan
  1. Alaa,,, xpela. Minyak masak ciput je, dik.
   Kurang lebih setengah gelen.
   Lepas lah untuk org Israel papa kedana buat goreng kuih jemput² je.

   Padam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...