Jika tidak menggemari ikan masin, boleh saja digantikan dengan ikan bilis atau udang kering mengikut cita rasa.
BAHAN-BAHAN:
- 1 ikat pisang emas muda | dikupas dan dipotong
- 2 ekor ikan merah masin | dipotong kecil
- 750ml santan pekat
- 250ml santan cair
- 1 helai daun kunyit | disimpul
- 1 batang serai | dititik
- Garam secukup rasa
BAHAN TUMBUK:
- 15 biji cili padi
- 3 biji bawang merah
- 2.5cm kunyit hidup
CARA MEMASAK:
1. Satukan bahan tumbuk bersama santan cair, daun kunyit, serai dan ikan masin merah di dalam periuk. Biarkan mendidih.
2. Seterusnya masukkan pisang emas muda dan santan pekat. Reneh sehingga pisang menjadi lembut.
3. Akhir sekali, perasakan dengan garam dan kacau sebati. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.
rasa
Tiada ulasan:
Catat Ulasan