Isnin, 20 Mei 2013

Resepi - Daging Salai Masak Lomak Cili Api bersama Pisang Muda

Daging_salai

Bahan-bahan ( 1 family makan )

  • 1/2 kg daging batang pinang-basuh,bubuh garam&kunyit
  • 1 biji pati santan*
  • 1 sudu besar cili api-ditumbuk lumat*
  • 1/2 sudu kecil serbuk kunyit
  • 2 batang serai-ditumbuk*
  • 5 biji belimbing-ditumbuk kasar*
  • 2 ulas bawang putih-ditumbuk kasar*
  • Sesikat pisang muda
  • 500ml air 
 
 

Cara-cara

  1. Salai kan daging atas api/masak didalam oven-jgn sampai hangus.Potong nipis sesudah masak.
  2. Potong dua pisang muda,masukkan kedlm periuk berisi air&garam dan jerang sehingga agak masak.Sesudah masak,toskan pisang.
  3. Siapkan periuk tanpa hidupkan api.Masukkan semua bahan2 *.Masukkan daging yg telah dipotong nipis tadi.Masukkan air&kacau.
  4. Hidupkan api dan jerang,jaga kuah santan jgn sampai meruap patinya-kacau terus
  5. Masukkan pisang muda tadi.
  6. Tunggu sehingga mendidih&sudah utk dihidang
 http://www.myresipi.com

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...