Jumaat, 5 September 2014

Keindahan Menara Masjid Paling Unik dan Aneh di Dunia

menaramasjidistiqlal 208x107 7 Menara Masjid Paling Unik dan Aneh di Dunia  
Di dunia ini terdapat berjuta-juta masjid yang tersebar di seluruh negara. Model dan bentuknya pun bermacam-macam. Lain kawasan, lain pula bentuknya. Yang pasti, tiap-tiap masjid akan memaparkan ciri khasnya masing-masing. Ada yang model umum seperti rumah api, octagonal, persegi empat, hingga bentuk spiral.

Nah, Berikut 7 Menara Masjid Paling Terunik dan Aneh di Dunia:

1 Masjid Agung Banten
Masjid ini termasuk salah satu yang tertua di Jawa. Masjid yang dibina oleh Sultan Maulana Hasanuddin (1552-1570) terletak di sisi alun-alun dan di sebelah utara keraton. Menara Masjid Agung Banten berbentuk rumah   api dengan gaya Eropah yang kelihatan kurang serasi dengan bangunan masjidnya.

Screenshot 12 7 Menara Masjid Paling Unik dan Aneh di Dunia Awalnya, sebelum difungsikan sebagai menara masjid, menara ini digunakan sebagai menara rambu dan pengintai untuk Pelabuhan Banten yang kerap menjadi sasaran serangan oleh kekuatan-kekuatan Eropa sebagai rival Belanda. Menara ini dibina oleh seorang arkitek Belanda, Hendrik Lucasz Cardeel, yang bekerja di bandar pelabuhan itu pada abad ke-17 M.

2 Menara Kudus

Masjid yang terletak di Kota Kudus, Jawa Tengah, ini dibina pada 956 H / 1549 M. Masjid ini terkenal dengan menaranya yang unik, yang merupakan sebahagian dari kompleks makam Sunan Kudus. Menara ini pada dasarnya meniru bangunan candi zaman Majapahit yang terdiri dari kaki dan tubuh bangunan yang berjenjang beserta pelipit-pelipit mendatar sebagai batas.

Screenshot 11 7 Menara Masjid Paling Unik dan Aneh di Dunia
Bahagian dinding menara diperbuat dari material batu bata. Sementara bahagian atas menara berbentuk bumbung tumbang dengan pembinaan kayu. Hiasan bidang, walaupun sudah disamarkan, masih kelihatan seperti bekas-bekas hiasan pada bangunan candi.

3 Masjid Samarra Iran

Bentuk khas menara lingkaran digunakan di masjid-masjid di Iraq yang mengamalkan tradisi dalam bangunan menara Mesopotamia. Masjid Samarra Iran dan Masjid Dullaf di Iraq yang mempunyai menara berbentuk spiral.

Screenshot 13 7 Menara Masjid Paling Unik dan Aneh di Dunia
Boleh dikatakan kedua menara ini sebagai peninggalan seni bina yang memberikan kesan bahawa perhitungan geometri para arkitek pada masa itu sudah sangat tepat. Kedua menara masjid itu bahkan hingga sekarang masih tegak berdiri walaupun sudah berusia 1,200 tahun.Masjid lain yang juga mempunyai menara lingkaran adalah Masjid Ibnu Tulun di Fustat, Mesir.

4 Masjid Agung Xi’an

Menara Masjid Agung Xi’an ini terbilang cukup unik kerana menggambarkan seni bina asal China.Menara ini menggabungkan dua fungsi; bulan menonton paviliun dan menara.

Screenshot 16 7 Menara Masjid Paling Unik dan Aneh di Dunia
Luaran masjid dihiasi dengan jubin kaca biru dan kepala naga. Di dalam, langit-langit yang dicat cerah diukir dengan bunga teratai. Masjid ini dibina pada masa Dinasti Ming tahun 700-an Hijriyah (1400 Masehi) oleh Laksamana Cheng Ho.

5 Menara Masjid Emin

Satu-satunya minaret berbentuk oktagon yang terkemuka terletak di Chefchaouen Cina bernama Emin Minaret yang dibina pada 1778 oleh Maharaja Qianlong daripada Dinasti Qing (1735-1796).Menara ini mempunyai tinggi 44 meter (144 kaki) dan merupakan menara masjid tertinggi di China.

Screenshot 14 7 Menara Masjid Paling Unik dan Aneh di Dunia
Menara ini diperbuat daripada kayu dan batu bata. Modelnya sangat elegan berbentuk bulat dan tirus ke bahagian atas. Garis pusat menara seluas 14 meter (46 kaki) di bahagian bawah, sedangkan pada atas diamaternya sekitar 2.8 meter.

6 Masjid Hassan II Maghribi 

Masjid ini terletak di Casablanca, Maghribi, dan tercatat sebagai masjid dengan menara tertinggi di dunia. Menaranya seakan mencakar langit dengan ketinggian mencapai 210 meter. Direka oleh seni bina asal Perancis, Michel Pinseau, masjid ini dibina oleh Bouyges pada 1980 Setiap malam, di puncak menara, terdapat sinar laser yang mengarah ke Makkah.

Screenshot 15 7 Menara Masjid Paling Unik dan Aneh di Dunia
Bangunan megah dan luas yang menghadap ke perairan Atlantik. Masjid ini berdiri di sebuah semenanjung hasil reklamasi. Pembangunan Masjid Hasan II Maghribi yang diilhamkan oleh ayat Al-Quran surah Hud [11] ayat 7, “Singgasana-Nya (sebelum itu) di atas air.” Masjid ini boleh menampung lebih dari 30 ribu jamaah.

7 Masjid Istiqlal Jakarta

Merupakan salah satu masjid di Indonesia yang mengedepankan gaya seni bina Islam moden.Gaya seni bina moden ini juga kelihatan pada bahagian menara masjid. Bangunan menara yang berfungsi sebagai tempat muazin mengumandangkan azan sebagai tanda waktu solat tiba ini dibina meruncing ke atas dan mempunyai lubang-lubang pada bahagian dindingnya. Lubang-lubang tersebut untuk mengurangkan tekanan dan hembusan angin.

Screenshot 17 7 Menara Masjid Paling Unik dan Aneh di Dunia 

Menara ini mempunyai ketinggian 66,66 meter dengan diameter lima meter. Ketinggian menara masjid ini sebagai simbol dari jumlah ayat yang terdapat dalam Al-Quran. Sementara di atas tempat muazin mengumandangkan azan adalah puncak menara yang diperbuat daripada keluli tahan karat seberat 28 tan dengan tinggi 30 meter.


Nah, itulah 7 Menara Masjid Paling Unik dan Aneh di Dunia semoga dapat menambah wawasan anda.
panduan percuma

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Anda Berkenan .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...