Selasa, 14 Mei 2013

Resepi - Sayur Asam Batang Keladi

Bahan2
3 batang - batang keladi 
*1 biji besar - bawang merah 
*3 ulas - bawang putih 
*1 batang - cili merah  
*5 batang - cili api 
*Serbuk Kunyit / Kunyit Hidup 
2 keping - asam keping
Kiub Ikan Bilis Knorr
Garam & Gula - secukupnya
Air -secukupya
 
 
Cara2nya
1.Basuh dan siat batang keladi terlebih dahulu...kemudian potong kecil dan rebus dalam air mendidih sehingga batang keladi kelihatan lembut...kemudian bilas dan tos.
2.Kisar bahan2 bertanda ( * )
3.Didihkan air dalam periuk secukupnya dan masukkan bahan2 kisar tadi dan asam keping.
4.Masukkan kiub,garam dan gula secukup rasa dan biarkan kuah mendidih sebentar.
5.Kemudian baru dimasukkan batang keladi yg telah di tos tadi.
6.Siap dihidangkan.


Tips Tambahan

-boleh lebihkan cili kalao nak pedas
-boleh juga tambah sesudu tempoyak untuk dapatkan kuah sedikit pekat.
-boleh juga tambahkan udang kalau suka

Selamat Mencuba....
 
 http://tong-gas79.blogspot.com
 
 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...