BAHAN-BAHAN:
  • 2 ekor sotong bersaiz besar
  • Minyak zaitun untuk menumis

BAHAN A (PERAPAN):
  • 2 ulas bawang putih | dicincang
  • 1 biji lemon | diambil jusnya
  • 1 sudu makan sos tabasco
  • ½ sudu teh serbuk paprika
  • ½ sudu teh serbuk ayam
  • ½ sudu teh garam
BAHAN B (SOS SALSA):
  • 2 biji tomato | dipotong kiub
  • ½ biji lada benggala merah | dipotong kiub
  • ½ biji lada benggala kuning | dipotong kiub
  • ½ biji lada benggala hijau | dipotong kiub
  • 1 biji timun | dipotong kiub
  • 5 helai daun bawang | dihiris
  • 3 helai daun ketumbar | dihiris
  • 2 helai daun parsli | dihiris
  • 1 biji lemon | diambil jusnya
  • Serbuk lada hitam, oregano dan garam secukup rasa
  • Air secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Perap sotong dengan bahan perapan. Asingkan.
2. Kemudian renjiskan sedikit minyak zaitun di atas gril.
3. Setelah itu letakkan sotong yang telah diperap tadi dan bakar selama 10 minit. Angkat dan ketepikan.
4. Untuk membuat sos salsa pula, panaskan minyak zaitun dan tumis bahan B selama dua minit. Perasakan dan masukkan jus lemon.
5. Akhir sekali, hidangkan bersama sotong bakar tadi. Sedia untuk dinikmati.
rasa