Khamis, 17 April 2014

Proses Pembuatan Sirap Maple Secara Manual

Sirap Maple biasanya dimakan bersama lempeng di negara barat. Namun begitu ramai juga rakyat Malaysia yang menyukai sirap maple. Sirap yang biasa dibeli rupanya coklat keemasan dengan konsistensi yang likat. Namun proses menghasilkan sirap ini bukan juga sesuatu yang mudah, terutamanya bila dihasilkan secara tradisional.

 photo bmoon01.jpg
Sirap maple dihasilkan dengan cara mengumpul air nira pokok maple sebanyak yang mungkin. Dalam set gambar ini, air nira dikumpul dari 65 batang pokok, yang menghasilkan kira-kira 250 gelen air nira maple yang mentah.

Lagi 16 gambar dengan membaca entri ini sepenuhnya.






Inilah cara air nira maple dikumpulkan. Ia akan mengalir keluar dari batang paip.
 photo bmoon02.jpg

 photo bmoon03.jpg 

 photo bmoon04.jpg 

 photo bmoon05.jpg
Dari 250 batang pokok, kira-kira 65 gelen air nira dikumpulkan. Air ini kemudiannya dididihkan dalam periuk ini, yang boleh memuatkan 56 gelen air nira dalam satu-satu masa. Setiap kali air nira tersejat, jumlah air didalam periuk semakan sedikit, dan air nira mentah akan ditambah sehingga habis kesemuanya.

 photo bmoon06.jpg 

 photo bmoon07.jpg 

 photo bmoon08.jpg 

 photo bmoon09.jpg
Setelah dididih dan disejat, tinggal lima gelen air nira pekat.

 photo bmoon10.jpg
Setelah itu, air nira ditapis menggunakan penapis khas bagi diasingkan dari endapan seakan pasir. Proses menyaring ini mengambil masa yang agak lama. 

 photo bmoon11.jpg 

 photo bmoon12.jpg 

 photo bmoon13.jpg
Setelah ditapis, sirap maple dimasukkan dalam bekas, biasanya sebesar botol minyak zaitun atau botol jem.
 photo bmoon14.jpg 

 photo bmoon15.jpg 

 photo bmoon16.jpg
Kemudian barulah boleh dituang untuk dimakan bersama penkek, aiskrim atau menjadi bahan untuk hidangan enak yang lain. Awesome kan?

maple-syrup-taste-test_612
Sumber: imgur menerusi amazing nara

2 ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...