Selasa, 5 Ogos 2014

Resepi - Susu Soya Soft Brown Sugar UMPPHH...

Dsc00993
air soya nie sy buat jual kat psr rmadhan stiap thun.. customer sy sume skekn rse air soya nie.. dorng ckp sdp sgt n thn lme..leh smpn 3-4hr.. klu bli tmpt lain dorng ckp xsme n mlm je dh basi.. klu xcye anda sume kne lah cube ye!!! 
 


Bahan-bahan ( 1 periuk besar )

  • 1. 500g kacang soya
  • 2. 200g soft brown sugar brand NAMYEE.(klu pkai brand lain mmg rse xsme)
  • 3. 700g gula pasir(gula mmg byk sbb air nye pun byk)
  • 4. 1 sudu kecil garam
  • 5. 5 jag air @ air secukupnye (klu nk wat pkat2 kurngkn air ye)
  • 6. 3 helai daun pandan(dicuci dan disimpul)

Cara-cara

  1. plih kcng soya yg hitam2 tu leh lah dibuang.. kmudian cuci bersih.. kmudian rndam kcng soya selama 6-7jam.. tp mcm sy mls nk tggu lme 3 jam je sy rndam hehehe... klu rndm lme lg byk air sbnrnye...
  2. slpas rndam kcng soya hndaklah di cuci dhulu dan ditoskan.. kmudian blend kcng soya dgn air.. sy pkai 5 jag air.. trpulang pd msing2 nk pkat ke cair sdikit.. tpiskan dlm kain cotton dan perah..
  3. stelah siap di blend msukkan air soya dlm periuk bersama dgn daun pandan..masak shingga mndidih..kacau jgn berhenti klu x air soya akn mnjd sperti santan pch minyak..
  4. bila mndidih kcilkan api dan msukkan garam,brown sugar dan gula.. bsarkan api smula dan kcau shingga mndidih kmbali.. (mst kne didihkan 2x untuk soya thn lame)
  5. sjukkan dan leh lah di masukkan dlm botol dan di simpan dlm pti sjuk.. soya nie leh thn smpai 3-4hr dgn syarat btol yg anda smpan 2 kring dan tidak bsh...Lg 1 pastikan air soya bnr2 sjuk sblum dimasukkan dlm pti sjuk..

my resepi

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Anda Berkenan .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...