Selasa, 1 September 2015

Resepi - PUCUK UBI GORENG



Diperkenalkan oleh keluarge mertue, resepi yang tahan lame dan sesuai sangat2 untuk perjalanan jauh. Kalau makan dengan nasi panas2 lagi lerr terangkat, tak payah lauk lain pun takpe.Bole cube yerr...


bahan bahan

pucuk ubi seikat (seringgit tu )

*basuh dan keringkan dulu (potong kecik kecik..nak campor yang pucuk ubi tue2 sikit pun tkpe )
30 biji cili api
2 biji bawang besar 
5 ulas bawang putih
1 cawan ikan bilis 
2 inci belacan
minyak masak secukupnye

1 sudu kecil garam
1 sudu besar gula

care care

1. Blender @ tumbuk bawang besar, bawang putih, belacan dan ikan bilis.

2.Masukkan 1 cawan minyak ke dalam kuali, bile dah panas, masukkan bahan yang di tumbuk tadi.
3. Masak hingge garing. 
4. Masukkan garam dan gula serta pucuk ubi tadi
5. Bile nampak agak2 kering masukkan minyak lagi sehingga  pucuk ubi menjadi garing.Sentiase mengacau sayur ini supaye ia nye masak dengan sekate.

notes

jangan letak air
resepi ni gune minyak tauuu.

 http://kakzusemanisgula.blogspot.com

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...