Bahan-Bahan:
- Bahan untuk Sos
- 1 botol petis udang
- 3 sudu cili kering (kisar halus)
- 1 sudu cili api kisar.
- 1/2 cawan gula merah
- 1 cawan gula pasir
- 2 sudu kicap pekat
- 3 cawan air
- tepung ubi/jagung (untuk pekatkn)
- Bahan untuk Tahu
- Tahu kering 4 segi @ bulat (taufook)
- 1 biji timun (hiris halus)
- 1 batang carrot ( hiris halus)
- 1/2 biji sengkuang (hiris halus) jika suka..
- Kacang tanah yg di goreng tanpa minyak dan di blender kasar.
Cara Penyediaan:
- Cara untuk membuat sos:
- Larut kan gula merah dengan sedikit air dan tapis.
- Campur kan semua bahan diatas ke dalam periuk kecuali tepung.
- Masak hingga mendidih rasa mesti pedas manis
- Tutup api n masukkn tepung yang telah di bancuh ngan air sedikit demi sedikit sehingga pekat yang diingini.
- Cara untuk membuat tauhu:
- Bakar Tahu diatas kuali/pembakar sehingga garing.
- Potong 2 dan sumbat ngan timun,carrot n sengkuang.
- Curahkan sos dan kacang tanah.
- Siap dihidang dan makan panas2
Tips: sos tahu juga boleh di jadikan kuah rojak buah..
- Masa:
- Penyediaan: 35 minit | Memasak: 30 minit | Keseluruhan: 65 minit
Bahan-Bahan:
- Bahan untuk Sos
- 1 botol petis udang
- 3 sudu cili kering (kisar halus)
- 1 sudu cili api kisar.
- 1/2 cawan gula merah
- 1 cawan gula pasir
- 2 sudu kicap pekat
- 3 cawan air
- tepung ubi/jagung (untuk pekatkn)
- Bahan untuk Tahu
- Tahu kering 4 segi @ bulat (taufook)
- 1 biji timun (hiris halus)
- 1 batang carrot ( hiris halus)
- 1/2 biji sengkuang (hiris halus) jika suka..
- Kacang tanah yg di goreng tanpa minyak dan di blender kasar.
Cara Penyediaan:
- Cara untuk membuat sos:
- Larut kan gula merah dengan sedikit air dan tapis.
- Campur kan semua bahan diatas ke dalam periuk kecuali tepung.
- Masak hingga mendidih rasa mesti pedas manis
- Tutup api n masukkn tepung yang telah di bancuh ngan air sedikit demi sedikit sehingga pekat yang diingini.
- Cara untuk membuat tauhu:
- Bakar Tahu diatas kuali/pembakar sehingga garing.
- Potong 2 dan sumbat ngan timun,carrot n sengkuang.
- Curahkan sos dan kacang tanah.
- Siap dihidang dan makan panas2
http://iresipi.com
Tiada ulasan:
Catat Ulasan